Misbruik van onschendbaarheid

De onschendbaarheid van Assembleeleden vastgesteld in de Grondwet van Suriname is een belangrijk principe in een democratie, echter moet worden voorkomen dat er misbruik van wordt gemaakt. In de Nationale Assemblee, DNA, zijn regels en gebruiken en vaak verschuilt men zich achter de onschendbaarheid die zij genieten.

De Nationale Assemblée is het hoogste college van staat, bestaande uit 51 leden die om de vijf jaar worden gekozen door middel van algemene en geheime verkiezingen. De leden van DNA genieten constitutionele onschendbaarheid om hun mening vrij te kunnen uiten en te handelen in het belang van de samenleving. Dit houdt in, dat zij niet vervolgd of gestraft kunnen worden voor uitspraken of daden die zij hebben gedaan of verricht in het kader van hun werk als parlementslid.

Misbruik van de onschendbaarheid brengt met zich, dat er schade wordt verricht aan het orgaan zowel intern, maar ook op internationaal gebied. Door de jaren heen is er een negatief beeld gevormd over het orgaan, maar ook over personen die de functie bekleden.

Dit is precies wat is gebeurd in Suriname, vaker heeft de samenleving mogen ervaren, hoe DNA-leden zich schuldig maken aan het beledigen van elkaar, bespreken en beledigen van private organisaties met naam en toenaam, agressief gedrag vertonen, vechtpartijen, enzovoorts. Dit is vooral een slecht voorbeeld naar onze jeugd.

Dit alles heeft geleid tot gebrek aan vertrouwen in de politiek en de rechtsstaat. De burgers van Suriname hebben het gevoel, dat politici zichzelf boven de wet plaatsen en dat er geen rechtvaardigheid is voor de gewone mens. 

DA

error: Kopiëren mag niet!