GBB-minister Vorswijk overlegt om concessie bij Pikin Saron in te trekken

De concessie die in de omgeving van het leef- en woongebied van de inheemse dorpsgemeenschap Pikin Saron is uitgegeven zal worden ingetrokken. Grondbeleid en Bosbeheer-minister Dinotha Vorswijk, die hiertoe de opdracht van president Chandrikapersad Santokhi heeft gehad, zegt dat zij spoedig met de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) en de betrokken concessiehouder zal overleggen om de concessie in te trekken. Juridische deskundigen zullen erbij worden gehaald. 

Gekeken zal worden hoe de intrekking van de uitgegeven concessie het best kan plaatsvinden, zonder dat de overheid een rechtszaak tegen zich krijgt. De intrekking van de concessie moet de rust bij de dorpsgemeenschap terugbrengen, zei de minister. Minister Vorswijk sprak vorige week in het parlement.

In 2010 uitgegeven en in 2022 verlengde houtconcessie

Een in 2010 uitgegeven en vorig jaar verlengde houtconcessie in de omgeving van het dorp Pikin Saron ligt ten grondslag aan de onvrede en grote irritatie bij de bewoners van de lokale dorpsgemeenschap. In de voorbije maanden hebben inheemse dorpsgemeenschappen in het distrikt Para en de Vereniging van Dorpshoofden in Suriname (VIDS) meermalen aandacht gevraagd voor het vraagstuk van uitgegeven gronden aan derden in en nabij hun leef- en woongebieden. Zij vinden het “onkan”, dat terwijl de Nationale Assemblee nog bezig is met de behandeling van de ontwerpwet voor de erkenning van de collectieve rechten van inheemse en tribale volken, gronden in hun woon- en leefgebied worden uitgegeven. Men eist directe stopzetting van de uitgifte van gronden.

De onvrede en grote irritatie bij de dorpsgemeenschap van Pikin Saron heeft ertoe geleid dat een groep jongemannen van het dorp en de omgeving vorige week dinsdag zijn overgegaan tot gewelddadige acties Bij het optreden daarbij van de politie en manschappen van het leger zijn twee doden gevallen.

Minister Vorswijk gaf in het parlement een overzicht van uitgegeven gronden in concessie in de buurt of omgeving van inheemse dorpen in het district Para. De meeste gronden in concessie zijn uitgegeven vòòr de huidige regeerperiode. Ze zegt vorig jaar op instructie van de president wel 7 gevallen van verlenging van concessierechten te hebben getekend. Het argument daarbij was, dat economische activiteiten niet mogen worden gestagneerd. 

Volgens minister Vorswijk speelt bij het inheemse dorp Hollandse Kamp, nabij de Johan Adolf Pengelluchthaven ook een issue met uitgegeven gronden.  Daar zal volgens de GBB ook naar een oplossing gezocht worden in overleg met de belanghebbende actoren. 

In de overige inheemse dorpen in Para spelen geen grondissues. Gronden die nabij enkele van de dorpen zijn uitgegeven, zijn uitgeven aan lokale bewoners.

SS

error: Kopiëren mag niet!