Wapenliefhebber krijgt milde straf

J.R. verscheen vrijdag voor Kantonrechter Lydia Ravenberg inzake overtreding van de Vuurwapenwet. Op 3 januari 2023 werd een inval gedaan in de winkel en woning van de verdachte, nadat de politie de informatie had verkregen dat J.R. in wapens handelt. In de winkel en woonruimte werden in totaal 4 illegale vuistvuurwapens, 1 legale en 1 toebehorende aan een schietvereniging onderschept. Daarnaast werd een legaal- en een illegaal jachtgeweer gevonden met heel wat munitie en vuurwapenattributen. In een vat in de winkelruimte werd een karabijn gevonden met 16 patronen. De karabijn schijnt afkomstig te zijn uit het wapendepot van het Nationaal Leger. Dat bleek uit een verklaring die de Officier van Justitie vrijdag aan de Kantonrechter overlegde.

Reeds op de eerste zitting, op 17 maart, werd J.R. op verzoek van zijn advocaat Chandra Algoe in vrijheid gesteld door de Kantonrechter.

De Officier van Justitie eiste voor illegaal vuurwapen- en munitiebezit en het drijven van handel in wapens een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 9,5 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren, een geldboete van SRD 15.000 bij niet betaling te vervangen door 3 maanden hechtenis en verbeurdverklaring van de illegale vuurwapens en teruggave van de legale wapens aan J.R., nadat advies van de procureur-generaal is verkregen.

Advocaat Joan Garib, die zich vrijdag ook stelde voor deze verdachte, vroeg om de boete te mitigeren. Zij betwistte ook, dat J.R. handel drijft in wapens. Hij heeft wel wapens in onderpand genomen van personen die naar het binnenland willen voor de goudsector en dringend geld nodig hebben. 

Algoe wees erop, dat het Openbaar Ministerie de Kantonrechter niet kan vragen om de teruggave te gelasten van de  legale vuurwapens, na verkregen advies van de procureur-generaal. Algoe wees er ook op, dat na vrijdag deze zaak niet meer onder de hamer van de Kantonrechter is en zij niet de voorwaarde van het advies kan meenemen in het vonnis. Daarnaast vroeg Algoe zich af waarom het advies niet reeds in het strafdossier is, nu het Openbaar Ministerie al meer dan 4 maanden bezig is met deze zaak.

Kantonrechter Ravenberg ging mee met het verweer van Algoe en stelde ook, dat het advies reeds in het dossier moest zitten en gelastte de teruggave van de  legale vuurwapens aan J.R. zonder de extra voorwaarde van een advies van de procureur-generaal. 

De voorgestelde straf werd overgenomen door de Kantonrechter. De rechter achtte het drijven van handel in illegale vuurwapens wel bewezen en verhoogde de boete naar SRD 20.000 te vervangen met 3 maanden hechtenis bij niet betaling van die boete.

error: Kopiëren mag niet!