Sewdien over uitspraken Guyanese vp Jagdeo: “Wij zijn anders opgevoed, mek’ a man bari!”

“Wij zijn anders opgevoed. If a man wan mek’ bari, mek’ a bari!”, zo reageert minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) desgevraagd in reactie op gedane uitspraken door de Guyanese vicepresident Bharrat Jagdeo richting zijn adres. Jagdeo heeft enkele weken geleden in Guyanese media de Surinaamse bewindsman voor een duistere en louche figuur uitgemaakt. De Guyanese vp sprak naar aanleiding van de kwestie van 150 Surinaamse visvergunningen, waar de Guyanese regering meent aanspraak op te maken op basis van een vermeende belofte gedaan door de Surinaamse regering. 

LVV-minister Sewdien is van begin af aan gekant tegen uitgifte van nog eens 150 visvergunningen, bovendien ook nog aan vreemdelingen. Dat is in strijd met de Visserijwet is. Volgens het huidig Visserij Managementplan, dat opgesteld is met volledige inbreng van alle actoren in de visserijsector, is de uitgifte van extra vergunningen voor de kustvisserij (SK-vergunningen) niet mogelijk vanwege het vergunningen quotum dat reeds lang is bereikt en is overschreden. Het quotum is vastgelegd om overbevissing tegen te gaan, en heeft te maken met duurzaam beheer en exploitatie van Surinaamse visgronden.

Koel houden

Minister Sewdien is naar aanleiding van de uitspraken van de Guyanese vp door president Chandrikapersad Santokhi gevraagd om de zaak “koel” te houden. De bewindsman kon vorige week voor aanvang van de Raad van Ministers-vergadering desgevraagd echter niet nalaten er iets over te zeggen. “Iemand die twee keer president is geweest hoort beter te weten. Als dat hun niveau is, laat ze in hun waarde”, zei Sewdien over Bharrat Jagdeo. 

Hij benadrukt, dat de uitspraken van Jagdeo gedaan zijn te midden van een proces waar beide landen voorbereidingen treffen voor formele besprekingen over dringende vraagstukken die zich in de bilaterale relatie afspelen. 

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) is onlangs naar Georgetown afgereisd om met zijn Guyanese ambtgenoot Hugh Todd de vraagstukken te listen, waarover officieel op bilateraal niveau binnenkort overleg zal worden gevoerd. Kwesties die zijn gelist zijn onder meer de grenskwestie, de kwestie visvergunningen, de bouw van de brug over de Corantijn, veiligheidskwestie en de strategische samenwerking tussen beide landen.

Hard optreden 

Binnenkort volgt een bilateraal overleg tussen beide landen met betrokkenheid van andere ministers waarin inhoudelijk over de vraagstukken zal worden gesproken. Dit vooroverleg is de voorloper van een topontmoeting later dit jaar tussen beide presidenten.

Minister Sewdien zegt dit proces niet te willen dwarsbomen, vandaar zijn summiere reactie op de uitspraken van Jagdeo. 

Hij wijst erop dat het proces van verlenging van visvergunningen recentelijk is afgerond. Er zijn daarbij onder meer geen verlengingen verleend aan enkele houders van visvergunningen. Er wordt hard opgetreden tegen gevallen van visvergunningen die worden gekopieerd en tegen vissersboten die met gekopieerde vergunningen opereren. 

SS

error: Kopiëren mag niet!