Oekraïne begint met het restaureren van ’s werelds grootste vliegtuig
DOOR JORDI BOU

  • Een jaar nadat het tijdens de eerste dagen van de Russische invasie was verwoest, zijn arbeiders in Oekraïne begonnen met het bergen van delen van Mriya met de bedoeling ’s werelds grootste vliegtuig te herbouwen.

De Mriya was ’s werelds zwaarste vliegtuig in gebruik met het langste lichaam en de grootste spanwijdte.

Mriya (wat ‘droom’ betekent in het Oekraïens) werd oorspronkelijk eind jaren tachtig gebouwd om de ‘Buran’ te vervoeren, de orbiter in het kortstondige Sovjet-spaceshuttleprogramma.

Na de ontbinding van de vakbond werd het vliegtuig in 1994 in opslag geplaatst, maar werd het gerestaureerd in 2001, hetzelfde jaar dat het het record brak voor de zwaarste vrachtlading (253,8 ton) door vier gevechtstanks te vervoeren.

Het vliegtuig zette zijn records voort, inclusief het vervoeren van het langste stuk luchtvracht – twee 42,1 m testwindturbinebladen die van Tianjin, China, naar Skrydstrup, Denemarken werden vervoerd.

Het iconische vliegtuig werd vernietigd tijdens gevechten op Hostomel Airport in februari 2022 en werd een symbool van de verdediging van Oekraïne tegen de Russische invasie.

Antonov, het luchtvaartbedrijf dat de Mriya heeft gebouwd en bezit, heeft gezegd dat de bergingsoperatie is begonnen, maar dat het in elkaar zetten van het nieuwe vaartuig zal wachten tot na de oorlog, meldt de New York Times.

Het bedrijf schat dat de verbouwing minstens $ 500 miljoen zal kosten.

error: Kopiëren mag niet!