Surinamers ondervinden veel frustraties bij aanvragen Nederlands visum

Het komt vaak voor dat visumaanvragen van Surinamers voor Nederland worden afgewezen door de Nederlandse autoriteiten. Dit zorgt voor heel veel frustraties onder de Surinamers, vooral als ze plannen hebben om familie of vrienden te bezoeken in Nederland. Zelfs als er een gegronde reden is, zoals overlijden, ziekte of het bijwonen van een huwelijk, is het heel moeizaam om in aanmerking te komen voor het visum. 

Het doel is om ervoor te zorgen dat degenen die een visum aanvragen voldoen aan de criteria die zijn vastgesteld voor het beoogde verblijfsdoel en om te voorkomen dat mensen illegaal in Nederland verblijven. Het gaat uiteindelijk om een aangelegenheid en beleid van de Nederlandse regering die uiteindelijk het besluit neemt om het gevraagde visum wel of niet te verlenen aan aanvragers. 

Ondanks dat de vereiste documenten zo nauwkeurig mogelijk zijn overlegd en het aannemelijk mogelijk is gemaakt door andere aanvullende verklaringen te overleggen over hun bestemmingsdoel in Nederland, is er nog geen garantie om een visum te krijgen.  Dit heeft geleid tot nog meer bezorgdheid en frustratie onder de Surinaamse gemeenschap. 

Vaak is de uitspraak ook gedaan, dat er discriminerend wordt beoordeeld, omdat Surinamers dus kennelijk heel moeizaam in aanmerking komen voor een visum, terwijl andere nationaliteiten wel zouden worden geaccepteerd. Zelfs personen die eerder wel in aanmerking zijn gekomen voor een visum kunnen tegenwoordig worden afgewezen. De logica is voor velen heel moeilijk te begrijpen. 

Het is echter belangrijk om te onthouden dat het visumaanvraag proces gebaseerd is op strikte regels en criteria, die moeten worden nageleefd. Naast het feit dat visumaanvragen worden geweigerd, is er ook heel veel kritiek dat er geen restitutie plaatsvindt als de visumaanvraag wordt afgewezen. Als iemand ontevreden is over de beslissing van de ambassade bij afwijzing van een visumaanvraag, dan kan er beroep worden aangetekend bij de daartoe aangewezen instantie. Dit vanwege het feit dat het visumaanvraag proces objectief en eerlijk zou moeten zijn, ongeacht iemands nationaliteit of afkomst. 

Het is van belang dat de Nederlandse autoriteiten een verantwoordingsplicht hebben en transparant blijven in hun handelen.

JM

error: Kopiëren mag niet!