Presidentiële werkgroep moet (nog meer) investeerders uit China aantrekken…

Om meer voordelen te halen uit het partnerschap tussen Suriname en de Volksrepubliek China  heeft president Chandrikapersad Santokhi donderdag 4 mei de presidentiële werkgroep Suriname China Investeringscomité geïnstalleerd. Zij heeft als opdracht het identificeren en faciliteren van investeringen c.q. investeerders vanuit China. 

Het staatshoofd stelt zich op het standpunt, dat niet moet worden gewacht op de ideale situatie om investeerders te interesseren. Het streven is volgens hem erop gericht om middels het aantrekken van investeerders een stabiele, gezonde en goed functionerende economie te realiseren. 

Liu Yuk Keung (Norris Liu), die als voorzitter van de groep is aangesteld, merkt op dat er potentie is in investeringen in de agrarische sector, de houtbewerkingsindustrie en de logistieke dienstverlening, met name de scheepvaart. Daarnaast ziet de voorzitter mogelijkheden voor Suriname om middels de opzet van vrijhandelszones een belangrijke rol in de regionale handel te verkrijgen. In deze is de marktpotentie van de Caricom en Latijns-Amerikaanse van belang. 

De bedoeling is een studie te doen naar de opzet en werking van dergelijke vrijhandelslocaties. Hierbij zullen ervaringen van de Volksrepubliek China met dergelijke handels- en productiecentra als leidraad dienen. Liu heeft in de nabije toekomst graag een handels- en productiebeurs met als voornaamste doel het informeren van potentiële investeerders over de investeringsmogelijkheden in Suriname. Zo’n evenement kan tevens dienen als platform voor Chinese bedrijven die overwegen in Suriname te investeren of voor het aangaan van partnerschappen, zo meldt de Communicatie Dienst Suriname, CDS.

  • Bij het lezen van het voorgaand persbericht van de CDS zal menig burger zich meteen afvragen: een presidentiële werkgroep om investeerders uit China aan te trekken? China? China is toch heel bekend met Suriname? Wemelt het niet in Suriname van Chinese investeringen in allerlei sectoren? Is de Rosebel goudmijn, van de Canadese goudmijn multinational IAmGold onlangs niet overgenomen door een Chinese goudmijn multinational, Zijing Mining? Zijn er geen Chinese bedrijven actief in de Surinaamse houtsector? Is het Chinese bedrijf Dalian al niet jarenlang onder andere wegen aan het asfalteren in het land? En wat te denken van de vele, vele Chinese winkels en supermarkten? 

Kortom, waarom een speciale werkgroep, en nog wel een ‘presidentiële’, om nog meer investeerders uit China aan te trekken? 

Natuurlijk, goed voor de economie, maar weten Chinezen in hun thuisland niet zelf de wegen te bewandelen, en hebben zij zelf al geen contacten in Suriname, om te gaan investeren in Suriname?

Chinezen weten in de hele wereld hun weg te vinden en tot in de verste uithoeken te investeren, waarom niet in Suriname?

PK

error: Kopiëren mag niet!