Mysterie achter Mona Lisa-brug “opgelost”
DOOR JORDI BOU

4 mei 2023 – Aan de hand van historische documenten en dronebeelden beweert kunsthistoricus Silvano Vinceti de stenen brug achter de Mona Lisa van Leonardo da Vinci te hebben geïdentificeerd, waarmee een einde kwam aan een 500 jaar durend mysterie.

Vinceti, een van de grootste geleerden van Leonardo da Vinci (1452-1519), gelooft dat het viaduct afgebeeld op het 16e-eeuwse schilderij een Etruskisch-Romeinse brug is, de Romito-brug genaamd, die vroeger de rivier de Arno overspande bij Laterina, een dorp in de provincie Arezzo in de Italiaanse regio Toscane.

Het meest veelzeggende detail, zegt Vinceti, is het aantal bogen: met behulp van de grootte van de overgebleven boog heeft Vinceti vastgesteld dat vier bogen van dezelfde grootte perfect pasten over een stuk van de rivier de Arno. De brug op het schilderij van Leonardo had vier bogen, meldt The Guardian.

Uit documenten die in de staatsarchieven van Florence zijn gevonden, blijkt dat de brug in 1501-03 “zeer drukke brug” was, toen Leonardo in Val d’Arno was.

Vinceti beweert ook dat links van de Gioconda een geologische formatie op 15 km van Laterina is afgebeeld.

error: Kopiëren mag niet!