Henk ten Cate aangesteld als assistent-bondcoach Natio – Ten Cate wordt rechterhand van Winter

Henk ten Cate is aangesteld als assistent-bondscoach van Natio, het Surinaamse nationaal voetbalelftal. Voor de 68-jarige oefenmeester is het zijn eerste klus sinds zijn vertrek bij Al Wahda uit de Verenigde Arabische Emiraten in 2021. Dit melden zaterdag 6 mei diverse Nederlandse media op basis van een ‘breaking news’ bericht op de website van de Surinaamse Voetbalbond, SVB.

Ten Cate wordt de rechterhand van Aron Winter, die sinds vorig jaar fungeert als bondscoach van Suriname. De andere assistenten van Winter zijn Ryan Koolwijk en Roberto Gödeken.

Eerder was Ten Cate onder meer hoofdtrainer van Ajax, NAC Breda en Vitesse en assistent-coach bij FC Barcelona en Chelsea. De afgelopen jaren werkte Ten Cate in het Midden-Oosten.

Ten Cate is zoon van een Surinaamse moeder en gaat nu voor het eerst aan de slag in zijn moederland. Op de website van de voetbalbond staat, dat de trainer met Suriname hoopt op deelname aan het toernooi om de Gold Cup en het WK van 2026 in Canada, de Verenigde Staten en Mexico. Door het uitgebreidere deelnemersveld – 48 in plaats van 32 landen – zijn de kansen op een WK-debuut van ‘Natio’ flink toegenomen. De Noord- en Midden-Amerikaanse regio, waartoe Suriname behoort, heeft over drie jaar recht op liefst drie directe WK-tickets, de rechtstreekse deelname van de drie gastlanden ten spijt.

De Amsterdammer zegt bijzonder blij te zijn met zijn nieuwe functie. Ook legt hij er de nadruk op dat hij er als assistent is van Winter en dus ook meegaat met de spel- en zienswijze van Winter.

Suriname doet de laatste jaren veel vaker dan weleer een beroep op spelers met een heden of verleden in de Eredivisie. Bij de laatste wedstrijd, een met 0-2 verloren Nations League-duel met Mexico in maart, maakten onder anderen Sheraldo Becker, Diego Biseswar, Kelvin Leerdam en Damil Dankerlui hun opwachting bij Suriname.

error: Kopiëren mag niet!