Gronddiefstal zorgt voor chaotische situatie Pikin Saron

Inheemse grondrechten zijn van groot belang en die moeten zorgvuldig beschermd worden. Deze grondrechten hebben betrekking op de rechten van de inheemse bevolking op hun eigen land,, waarvan sommige al honderden jaren door de inheemsen worden bewoond en beheerd en zijn het middelpunt van hun cultuur en spiritualiteit. 

“Het is al jaar en dag een issue met de grondrechten van de inheemsen, gronden worden van ons afgepikt, onze economische activiteiten worden beperkt, geen ontwikkeling van onze kinderen. We krijgen een slavernij-achtige behandeling”, geeft de boze inheemse dame Mildred aan in gesprek met Dagblad Suriname.

De inheemse bevolking van Suriname heeft een rijke en gevarieerde cultuur die al honderden jaren bestaat. De gronden waarop zij wonen, jagen en vissen, zijn essentieel voor het in stand houden van hun culturele activiteiten. Het besef dat de gronden en natuurlijke hulpbronnen verbonden zijn met hun identiteit, geeft hen een gevoel van eigendom. Het is daarom belangrijk dat de inheemsen hun grondrechten behouden en dat er tegen elke vorm van misbruik wordt opgetreden. 

“Er heerst al lange tijd ontevredenheid onder de inheemsen, wat laatst ook het geval was bij Hollandse Kamp. De regering heeft weer grond uitgegeven in onze leefgebieden te Pikin Saron. Zo zijn wij onlangs naar de districtscommissaris gestapt om verhaal te vragen over hoe dat kan, want die moet advies uitbrengen en er wordt doodleuk gezegd, dat er papieren langs haar zijn gegaan.”

Mildred: “Op 2 mei is het goed uit de hand gelopen, men is de situatie al beu. Men is zelfs begonnen met het ontbossen van onze kostgrondjes. De heren hebben trucks in brand gestoken, geschoten op de politie en een controlepost van de politie om brand gestoken. Helaas zijn er gewonden en doden gevallen.”

De juiste manier

Op de vraag gesteld of hetgeen te Pikin Saron is gebeurd de juiste manier is om zaken af te handelen, geeft de inheemse aan “Wat is nu de juiste manier? We zijn helemaal naar de internationale rechter gestapt, er zijn vonnissen en toch wordt ons het recht op leven ontnomen. Wat is nu de juiste manier?”

“Een ieder is tegen geweld en chaos, maar wat ons wordt aangedaan is dat geen geweld en chaos?  Geweld keuren wij helemaal niet goed, maar ook georganiseerde grond diefstal is afkeurenswaardig. Ook dat moet worden afgestraft, of is het wel legaal wanneer de regering dat doet? Ik stel nu de vraag aan de regering en de samenleving: Wat is nu de juiste manier?

Een ieder praat over slavernij, maar precies wat de Nederlander Suriname heeft aangedaan, wordt met ons gedaan, en dat is onze rijkdommen weghalen en zichzelf ontwikkelen.”

De inheemse bevolking van Suriname heeft recht op hun eigen traditionele gronden en het is belangrijk, dat deze rechten worden gerespecteerd. Het vastleggen van deze grondrechten in internationale verdragen is van onschatbare waarde gebleken. Door deze verdragen zijn de inheemsen beter beschermd en kunnen zij beter voor hun rechten opkomen. 

Hoe nu verder

In een spoedvergadering op 2 mei ’s avonds is een clusterteam van de regering in opdracht van de [resident met vertegenwoordigers van inheemse organisaties op het ministerie van Buitenlandse Zaken bijeen gekomen over de uit de hand gelopen situatie te Pikin Saron en Maripaston te spreken.

De inheemsen eisen dat hun rechten gerespecteerd worden en dat domeingronden die zijn uitgegeven terug worden gedraaid. Vanuit de kant van de regering zal worden geïnventariseerd welke leef- en woongebieden van de inheemsen zijn en welke gebieden aan derden zijn uitgegeven en er zal binnen twee weken een vervolggesprek plaatsvinden, geeft de inheemse bewoonster aan.

“Al met al is het belangrijk dat de grondrechten van de inheemsen in Suriname serieus worden genomen en beschermd blijven”, aldus mevrouw Mildred.

DA

error: Kopiëren mag niet!