Waarmee is de overheid eigenlijk bezig?

Hoewel er vaak is aangekondigd dat er een personeelsstop is binnen de overheid vanwege verschillende redenen, zoals bezuiniging, organisatie of kosten besparend en efficiënter werken, is er recent door minister van Binnenlandse Zaken Bronto Somohardjo aangekondigd, dat er daadwerkelijk nog ambtenaren in dienst worden genomen. 

In een eerder interview gaf de bewindsman aan, dat het nog steeds de bedoeling is het overheidsapparaat te saneren. Naar zijn zeggen worden ambtenaren nog in dienst genomen, omdat het orgaan een dynamische beweging is. Een andere reden voor het nog steeds aannemen van ambtenaren is bijvoorbeeld dat er een tekort is aan personen die bepaalde expertise, kennis en vaardigheden bezitten om werkzaamheden uit te voeren.  Vorig jaar is door het ministerie van Binnenlandse Zaken de verplichte landsdienarenregistratie (VLDR) aangekondigd, waarbij alle landsdienaren verplicht waren zich tot uiterlijk januari 2023 te registreren. De VLDR maakte deel uit van het uitvoeringstraject van het Public Sector Reform Uitvoeringsplan. Het uiteindelijke doel dat beoogt moet worden is om het huidig functioneren van het overheidsapparaat te herstructureren en de overheid tot een betere overheid te maken. 

Uit bekomen informatie is aan Dagblad Suriname aangegeven dat bij de VLDR zich in totaal 48.622 landsdienaren hebben geregistreerd. Aan het vervolgtraject over de vroege uitdiensttreding en de aangeboden stimulus pakketten moet er echter meer transparantie en informatievoorziening gegeven worden. 

Hoewel de aankondiging van de verplicht landsdienarenregistratie vorig jaar voor heel veel kritiek heeft gezorgd, lijkt het een grote tegenstrijdige handeling te zijn. Immers, in de afgelopen periode is er geen sprake geweest van een personeelsstop binnen de overheid, nog steeds worden ambtenaren in dienst genomen.  Deze tegenstrijdige handeling wekt nog meer kritiek op binnen de samenleving. Praten we dan nog steeds van een bezuiniging of eerder van nog meer verspilling van overheidsuitgaven?

JM

error: Kopiëren mag niet!