Met het bereikte principe akkoord met de internationale bondholders over herschikking van de uitstaande obligatieschulden is volgens president Chandrikapersad Santokhi een einde gekomen aan de default status van Suriname. Hiermee wordt het land ook aantrekkelijker voor investeringen.
De default status is de situatie waarbij het land haar schulden niet kan betalen. Internationaal wil men geen financiële zaken met het land doen vanwege het gebrek aan vertrouwen en de grote risico’s die eraan zijn verbonden. De default status van Suriname trad in 2020 in, toen de regering niet in staat was de tweede rentebetalingen op de twee zogeheten Oppenheimer obligatieleningen van in totaal USD 675 miljoen af te dragen.
President Santokhi sprak donderdagmiddag in het parlement, waar hij informatie verschafte over het bereikte principe akkoord met de bondholders over de schuldherschikking.
De regering heeft in de afgelopen 2,5 jaar lang en zorgvuldig gewerkt aan de herschikking van zowel de bilaterale en commerciële schulden. Het was één van de belangrijke doelstellingen van de regering in het kader van de herstel van de economie.
Zonder het bereikte akkoord met de bondholders zou Suriname dit jaar één van de twee obligatieleningen van USD 125 miljoen volledig moeten aflossen. Samen met de achterstallige renteaflossingen zou dit neerkomen op een totaalbedrag van ruim USD 200 miljoen. In 2026 zou de tweede obligatielening van USD 550 miljoen volledig moeten zijn afgelost, en samen met de achterstallige renteaflossing zou neerkomen op een totaalbedrag van USD 860 miljoen.
Met de bondholders is in principe overeengekomen, dat van de totale uitstaande schuld van ruim USD 880 miljoen, Suriname slechts USD 650 moet terug betalen. De afgesproken rente is teruggebracht naar 7,95 procent. Voor het jaar 2024 en 2025 is een rentepercentage afgesproken van 4,95 procent. Voor dit jaar, 2023, hoeft Suriname niets terug te betalen. De 25% kwijtschelding (haircut) van de uitstaande schuld van USD 880 miljoen door de obligatiehouders, zal worden gecompenseerd uit royalty inkomsten uit olie-en gasproductie in het offshore Blok 58.
Met betrekking tot de besprekingen met het Internationaal Monetair Fonds, IMF, om te komen tot een bijgesteld programma, zei president Santokhi, dat komende week een technische missie van het IMF naar Suriname komt voor het voeren van besprekingen.
SS