Minister Ramdin: “Koers begint te stabiliseren en te zakken”

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) zei woensdag voor de aanvang van de Raad van Ministers-vergadering dat de koers aan het stabiliseren en zakken is. Volgens hem zijn er echter wel meer maatregelen nodig. Maar, de koers is al een week stabiel. De rust moet volgens de bewindsman bewaard worden. Er is een heleboel te doen geweest rond de koers. 

President Chandrikapersad Santokhi kondigde eind maart maatregelen voor koersbeheersing aan. Volgens hem zullen deze maatregelen gelden tot 31 december 2023. Ook na de aankondiging bleef de koers rollen en bereikte SRD 38 voor een Amerikaanse dollar. Sindsdien is de koers iets gedaald en zit iets boven de SRD 37 volgens de noteringen van de Centrale Bank van Suriname.

Illigale handel 

President Santokhi kondigde aan dat de illegale handel in vreemde valuta alsook wisselkantoren die zonder een geldige vergunning opereren, door de politionele en justitiële autoriteiten worden aangepakt. De regering zal niet toestaan dat het Surinaamse volk door de illegaliteit wordt verarmd. Naast monetaire maatregelen wordt volgens hem het toezicht op banken en wisselkantoren opgevoerd en verscherpt. De royalty’s uit de kleinschalige goudsector werden per 1 april verhoogd van 4,5% naar 5,5%. Ook werden vorige maand de winstmarges voor basisgoederen teruggebracht van 25% naar 10% – 15%.

Volgens de president zal er elke drie maanden evaluatie plaatsvinden. Ondanks de lichte daling die de koers vertoont, is de rek voor grote delen van de samenleving eruit. Prijzen van producten en diensten zijn voor velen onbetaalbaar geworden.

error: Kopiëren mag niet!