Vrijspraak voor verdachten in zaak cocaïne in deurvergrendelingsstangen zeecontainers


De zaak waarin de Douane recherche op het Jules Sedney Nieuwe Havencomplex op 2 augustus 2021 stuitte op cocaïne die verborgen zat in 64 deurvergrendelingsstangen van 16 lege zeecontainers, stond gisteren, dinsdag 2 mei, voor uitspraak. Elke container is voorzien van vier vergrendelingsstangen en daarin werd vermoedelijk cocaïne aangetroffen. Inmiddels is komen vast te staan, dat het om 83.220 kilo ging. 

De verdachten, die bijgestaan worden door de advocaten Chandra Algoe en Soeres Bhikhie, zijn sedert 14 februari vorig jaar in vrijheid gesteld, nadat bleek dat de vervolging 6 maanden na de aanhouding van de verdachten nog steeds geen scheikundig rapport kon overleggen aan het gerecht.

In deze zaak zijn de verdachten Wikash K. en Vikash B. aangehouden. Beiden ontkennen iets over de cocaïne te weten. Wikash heeft steeds aangegeven, dat hij op verzoek van ene Bombel een bedrijf moest oprichten. Bombel is een buitenlander en kan zelf geen bedrijf oprichten. Wikash heeft een uittreksel aan Bombel overhandigd en vervolgens heeft Bombel via de Kamer van Koophandel en Fabrieken het bedrijf opgericht. De bedoeling was dat er gezaagd hout geëxporteerd zou worden. Omdat zaken langer duurden, importeerde Bombel eerst 12 en daarna 16 containers zout. De containers werden hierna weer leeg teruggezonden. Vikash werd benaderd door Wikash om het loopwerk te doen aangezien Wikash merendeel in het binnenland werkt. Zo leerde Vikash deze Bombel ook kennen.

Het Openbaar Ministerie had tegen beide verdachten een gevangenisstraf van 2 jaren onvoorwaardelijk geëist met hun gevangenneming. In hun pleidooi hebben de advocaten het gerecht kunnen overtuigen, dat hun cliënten niets van de drugs konden hebben geweten. Alles was goed verborgen in de deurvergrendelingsstangen. Verdachten hadden geen toegang tot de loods buiten die Bombel om. Daarnaast is uit de getuigenverklaring van de salesman die het zout heeft verkocht, gebleken dat die Bombel daadwerkelijk bestaat en de opbrengst van het zout is komen ontvangen toen Vikash hem hiervoor opbelde.

Kantonrechter Duncan Nanhoe ging mee met de verweren van de advocaten en stelde dat er onvoldoende bewijs is in deze zaak en sprak beide verdachten vrij van de gehele tenlastelegging.

error: Kopiëren mag niet!