Veteraan politicus Paul Somohardjo 80 jaar geworden en Jules Wijdenbosch vierde zijn 82e jaardag

Paul Salam Somohardjo is dinsdag 80 jaar geworden. De politicus werd in Paramaribo geboren op 2 mei 1943. Hij is decennia leider van Pertjajah Luhur. Somohardjo, die bekendstaat als Sómo, is een van de coalitieleiders in de huidige coalitie. Ook oud-president Jules Wijdenbosch was gisteren jarig. Hij vierde zijn 82e jaardag. Wijdenbosch was van 1996 tot 2000 president van Suriname. De brug over de Surinamerivier tussen Paramaribo en Meerzorg draagt zijn naam.

Denkgroep

Wijdenbosch lanceerde onlangs een nationale politiek-bestuurlijke denkgroep. Het zou gaan om een puur particulier initiatief. Wijdenbosch gaf tegenover lokale media aan, dat deze groep zich zal concentreren op onder andere het aanvullend inhoud geven aan het democratisch gehalte van de samenleving, het presenteren van een toekomstvisie voor een gunstige ontwikkeling, het bestuurbaar maken van de Staat. Wijdenbosch was eerder van 1987 tot 1988 premier; een functie die met de Grondwetsherziening van 1987 werd vervangen door die van vicepresident. In 1991 was hij van januari tot september vicepresident. 

Somohardjo heeft nog politieke ambities

Bronto Somohardjo, de zoon van Paul, is momenteel de minister van Binnenlandse Zaken. Dat is een functie waarvoor hij zelf al ambitie had. Bij de vorming van de nieuwe coalitie gaf Paul Somohardjo aan zelf minister te willen worden op Buitenlandse Zaken. Dat ging uiteindelijk niet door “Padre, gefeliciteerd met je 80ste verjaardag, Alhamdulillah, moge Allah je veelvuldig zegenen met het beste van deze wereld, het beste van het hiernamaals en beschermen tegen het hellevuur”, schreef zoon Bronto op social media. 

Paul Somohardjo heeft diverse functies bekleed in zijn carrière. Hij was onder andere jarenlang parlementariër, minister en voorzitter van de Nationale Assemblee. Hij was ook onderdeel van het verzet tegen het militaire bewind in de jaren tachtig.

error: Kopiëren mag niet!