Regering en vakbeweging nog ver uit elkaar over te verstrekken financiële tegemoetkoming

De regering en de vakbeweging staan nog ver uit elkaar voor wat betreft de financiële tegemoetkoming die zal worden gegeven aan werkers in overheidsdienst en de aan hen gelijkgestelden. Tijdens de bespreking afgelopen maandag zijn partijen er nog niet uit gekomen. Het overleg wordt donderdag voortgezet.

Bij het overleg met de cluster van ministers onder leiding van minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking was de vakbeweging vertegenwoordigd door Ravaksur, de FOLS, BvL, en de bonden bij de veiligheidsdiensten.

De CLO, de grootste ambtenaren vakcentrale was er aanwezig in Ravaksur verband. Uit kringen van de vakbeweging wordt vernomen, dat tijdens het overleg afgelopen maandag de regering erop is gewezen. dat de rek bij de loontrekkers nu met de prijsontwikkelingen van de voorbije maanden nog verder eruit ligt. De situatie is niet alleen verder verslechterd, maar is ook gespannen en erg explosief. 

Van de regering wordt verwacht dat men voor de komende maanden tot aan het einde van het jaar met iets “herkenbaar” over de brug komt, zodat werkers weer een beetje op adem kunnen komen. De regering zit met het vraagstuk hoe de financiële tegemoetkoming aan werkers te financieren. Met passen en meten zou naar vernomen wordt een financiële ruimte van SRD 800 miljoen vrijgemaakt kunnen worden. De eisen van de vakbeweging zouden echter dichtbij de SRD 2 miljard gaan kosten. Donderdag zullen partijen verder praten. 

Eendaagse actie

De eendaagse stakingsactie waartoe de vakcentrale C-47 voor gisteren had opgeroepen heeft erin geresulteerd, dat het overheidsapparaat nagenoeg stil kwam te liggen. Voor zover bekend was vanwege de deelname aan de eendaagse stakingsactie van de bonden de dienstverlening bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, het St. Vincentius Ziekenhuis en het ’s Lands hospitaal tot het minimum beperkt. Ook bij het SZF was zulks het geval. Ook bij bankinstellingen zoals de DSB en de Hakrinbank was de dienstverlening tot het minimum beperkt. Ook bij de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) draaide men op een laag pitje. 

Dagblad Suriname kon vooralsnog geen reactie vernemen van de zijde van C-47 over de participatie  van de overige bij haar aangesloten lidbonden. 

De groep leerkrachten die vorige week buiten hun vakbonden om acties had gevoerd bij en rond het Kabinet van de President was dinsdag weer op de been. Ze verzamelden zich aan de Waterkant, ondanks oproepen vanuit diverse (onderwijs-)bonden om thuis te blijven en niet de straat op te gaan. 

SS 

error: Kopiëren mag niet!