De behandeling van de ontwerpwet Collectieve rechten van de Inheemse en Tribale volken staat donderdag 4 mei op de agenda van de openbare vergadering van de Nationale Assemblee. Het gaat om de voortzetting van de verdaagde vergadering van 31 januari. Op die dag werd een aanvang gemaakt met de behandeling van het wetsontwerp.
Na opening “statements” van de verschillende fractieleiders en de regering werd de behandeling echter verdaagd. De reden daartoe was, dat het lid Asis Gajadien (VHP), voorzitter van de Commissie van Rapporteurs (CvR) die de behandeling van de ontwerp in het openbaar voorbereid, een werkdocument heeft ingediend waarin enkele wijzigingen in het wetsontwerp worden voorgesteld. Om het parlement de ruimte te geven zich over de wijzigingsvoorstellen te buigen, werd de behandeling toen verdaagd.
Andere dimensie
De behandeling van de ontwerpwet Collectieve rechten Inheemse- en Tribale Volken krijgt met de recente gewelddadige gebeurtenissen te Pikin Saron een andere dimensie bij. Het is bekend geworden dat de ongeregeldheden te maken hebben met onvrede over de uitgifte van concessies aan derden in het woongebied van het dorp.
Eis stopzetting uitgifte concessies
Vertegenwoordigende organisaties van inheemse- en marrongemeenschappen hebben in de voorbije periode er bij zowel de regering als bij de Nationale Assemblee op aangedrongen om het wetsontwerp Collectieve rechten Inheemse- en Tribale volken eerst te behandelen en goed te keuren, alvorens de wetsontwerp wijziging Decreet uitgifte Domeingrond, de “grondconversie wet” te behandelen en aan te nemen. De reden hiertoe is de rechtszekerheid en rechtsbescherming die men wil hebben op de door hun bewoonde gebieden.
Inheemse gemeenschappen van Para, Wanica en Commewijne hebben vorige week nog bij het districtscommissariaat van Para een protestdemonstratie gehouden tegen de uitgifte van gronden in hun woongebieden aan derden. De groep eist dat er een einde wordt gemaakt aan de uitgifte van gronden binnen de dorpsgebieden. Eerder heeft de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname, de VIDS, bij Assembleevoorzitter Marinus Bee in een petitie ook aangedrongen op stopzetting van de uitgifte van concessies aan derden binnen de woongebieden van inheemse dorpen.
Wettelijke erkenning
Waar het bij het wetsontwerp Collectieve Rechten van Inheemse- en Tribale Volken in essentie om draait is dat de staat Suriname de inheemse- en tribale volken wettelijk erkent als volken, met bijbehorende collectieve rechten. In andere landen is dat ook gebeurd en in het internationaal recht wordt nadrukkelijk gesproken over inheemse volken met recht op zelfbeschikking. Onder huidige Surinaamse wetgeving is de staat eigenaar van alle domeingrond. Daar ligt een essentieel onderdeel van het spanningsveld, dat in de samenleving bestaat.
De wet is een raamwet, die vooralsnog de hoofdzaken vastlegt, en dient ter vaststelling van het kader waarbinnen de collectieve rechten van de inheemse- en tribale volken geplaatst kunnen worden, en waarbinnen nadere regelgeving gemaakt dient te worden.
SS