Volgens Dharm Mungra, de voorzitter van De Nieuwe Leeuw, kunnen voo de hoge inflatie en stijgende prijzen, vooral de lage productiviteit en het hoge consumptiepatroon als voornaamste reden worden aangewezen. “We leven boven onze stand”, zegt hij ook naar aanleiding van de vele vrije dagen die Suriname kent. “Maar, we willen geld ontvangen zonder om veel te presteren en juist dat geld is er niet.”
Mungra is in dit verband geen voorstander om te kiezen voor stakingen als actiemodel. “Hoe effectief is dat?”, vraagt hij. Hij vraagt zich ook af of er een balans hiervan is gemaakt en wijst op de stress en nodeloze verliezen van de ondernemers. Aan de andere kant toont hij toch begrip voor de situatie door te stellen dat het anderzijds op zijn plaats is om “signalen af te geven indien nodig”. Hij zegt dat er verschillende actiemodellen zijn zonder het totale land en de economie te treffen. Mungra wijst op de noodzaak om de productie te verhogen.
Plan
Een plan om te produceren hoeft niet als zodanig, wel zouden er randvoorwaarden voor de particuliere sector moeten zijn voor een investeringsvriendelijk klimaat. “We zijn verschrikkelijk investeringsonvriendelijk”, benadrukt Mungra. Buitenlandse bedrijven die willen investeren gaan af op ratings. In dat kader is er dus voldoende werk aan de winkel, vervolgt Mungra, om te werken aan de verschillende facetten, zoals het promoten in het buitenland, die kunnen leiden tot de verbetering van het investeringsklimaat. Ook het land bekendheid geven is een van de te nemen stappen. Mungra laat zijn licht hierover schijnen en merkt op dat er kundige mensen hiervoor nodig zijn. Hij voegt hieraan toe, dat voor het verhogen van de productie in het land ook gekeken moet worden naar de vele mensen die werken bij de overheid. “Want wanneer je een tuinman zoekt is die moeilijk om te vinden, omdat 48 procent van het arbeidspotentieel bij de overheid in dienst is, en daarvan is meer dan 50 procent overbodig. Hoe wil je dan de productie opvoeren als men geen mensen kan vinden?”
Daar komt nog bij, zo stelt Mungra tot slot, dat het vinden van deskundig personeel een grote uitdaging is geworden, vooral omdat velen momenteel het land verlaten.
RB