VSB vraagt EZ besluit verlaging winstmarges te heroverwegen

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) vraagt in een schrijven aan de minister van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (kortweg EZ) om het besluit voor de verlaging van de winstmarges voor basis goederen in heroverweging te nemen. De minister van EZ heeft in een beschikking besloten de winstmarge voor de groothandel naar 10 procent te verlagen, en voor de detailhandel voor basisgoederen naar 12 procent en voor de rest van de goederen naar 12 procent. 

President Chandrikapersad Santokhi had eerder in het parlement ,aangekondigd, dat de winstmarge op basisgoederen van 25 procent naar tussen de 10 en 15 procent verlaagd zou worden. Dit als onderdeel van de sociale maatregelen van de regering, en ter tegemoetkoming van de algemene klacht vanuit de samenleving over de alsmaar stijgende prijzen van goederen in de winkels.

Eenzijdig besluit

In de beschikking van de minister van EZ wordt gesteld, dat de huidige economische situatie noopt tot aannemelijke maatschappelijk aanvaardbare groot- en kleinhandel van winstmarges van goederen onder de categorie A en B, de zogeheten basisgoederen. De beschikking is echter een eenzijdig genomen besluit en kan volgens de VSB niet als maatschappelijk aanvaardbaar worden beschouwd. Ze wijst erop, dat het Decreet Prijszetting en Prijsbewaking erin voorziet dat bij een dergelijke maatregel de desbetreffende organen van het bedrijfsleven dienen te worden geraadpleegd. Dit is volgens de bedrijfslevenorganisatie niet gebeurd. 

De gevolgen van de genomen maatregel is catastrofaal en past niet in de huidige financieel-economische situatie, waarbij het bedrijfsleven worstelt met sterk toegenomen kosten. Gewezen wordt op onder meer het aangepaste minimumloon, de stijgende brandstofprijzen, gestegen prijzen van  nutsvoorzieningen, gestegen rentes en de hyperinflatie. De VSB vraagt de minister van EZ om alsnog met het bedrijfsleven in dialoog te treden en samen tot evenwichtige maatregelen te komen.

Eerder heeft de Suriname Chinese United Association (SCUA), waarbij  haast alle Chinese winkeliers zijn aangesloten, zich ook uitgesproken tegen de verlaagde winstmarges. SCUA zegt, dat door de steeds stijgende wisselkoers de winkelier steeds meer moet betalen om dezelfde producten weer in te kopen. Veel winkels zijn al gesloten, omdat ze het financieel niet redden. De verlaging van de winstmarge vindt SCUA onredelijk. De overheid moet de winkeliers niet ervoor laten opdraaien indien het basisgoederen goedkoper aan de consument wil bieden. Daartoe moet het tot subsidie overgaan.

SS

error: Kopiëren mag niet!