Stakingsactie van C-47 het zoveelste signaal aan regering voor beleidsombuiging

De ééndaagse stakingsactie waartoe de Progressieve Vakcentrale C-47 haar lidbonden voor vandaag, dinsdag 2 mei, heeft opgeroepen en waar de vakcentrales CLO, COL en de OSAV zeggen aan mee te doen, is bedoeld als het zoveelste signaal naar de regering toe voor beleidsombuiging. 

In verband met de Dag van de Arbeid, gisteren 1 mei, wordt vandaag geen arbeid verricht. Met de participatie van de CLO alleen, de grootste vakcentrale qua ledental, zal het overheidsapparaat vandaag nagenoeg lam komen te liggen. Tot in de loop van gistermiddag is bekend geworden dat de vakbonden bij het AZP, het St.Vincentius Ziekenhuis, de SBB en Staatsolie gevolg geven aan de oproep van C-47 om voor één dag geen arbeid te verrichten. Wat de positie van de overige meer dan 60 lidbonden van C-47 is zal vandaag blijken. 

Naast de CLO is C-47 de grootste en invloedrijkste vakcentrale. Het heeft meer dan 60 lidbonden bij haar aangesloten die opereren in vitale sectoren in de economie. Tot de vitale sectoren waar de C-47 lidbonden opereren behoren onder meer de financiële- en bankensector, de transportsector, de sector staatsbedrijven, industrie, ‘mining and chemicals’, voedsel- en agrarische sector, de hout- en bouwsector, de gezondheidssector, telecom en horeca. Indien alle lidbonden in deze vitale sectoren aan de ééndaagse actie vandaag meedoen, zou gerust gesteld worden, dat de economie van het land grotendeels lam komt te liggen. Of dat het geval zal zijn zal vandaag blijken.

Belangrijker is het signaal

Wat belangrijker aan de ééndaagse stakingsactie vandaag echter is, is de ernst van het signaal,dat opnieuw aan de regering wordt gegeven om het beleid om te buigen. C-47 heeft eerder herhaaldelijk schriftelijk van de regering geëist stopzetting van de verdere verhoging van de brandstofprijzen, de implementatie van het rapport van de EBS Tarieven Commissie, stopzetting van de “bijna” maandelijkse aanpassing van Telesur tarieven, aanpassing van de belastingschijven, uitvoering geven aan voorstellen die door de vakbeweging zijn gedaan voor wat betreft andersoortige inkomsten van de overheid, en concrete maatregelen om de koersen te stabiliseren.

In een brief van 13 februari aan president Chandrikapersad Santokhi stelt de vakcentrale dat ze niet met lede ogen kan aanzien dat het grootste deel van het inkomen van arbeiders als sneeuw voor de zon verdwijnt. 

De president werd erop gewezen niet te lichtvaardig om te springen met de gestelde eisen. In een nieuw schrijven op 28 februari vraagt C-47 aan de president wat de status is van de brief van 13 februari met daarin de gestelde eisen. Tot zover publiekelijk bekend is, is daarop geen reactie gekomen. 

Volk aan lot overgelaten

 Naar aanleiding van de recente debatten tussen de regering en het parlement over de huidige koersontwikkelingen, heeft C-47 in een verklaring gezegd, dat de regering het volk aan zijn lot heeft overgelaten.

De vakcentrale C-47 zegt ondanks de enorme negatieve effecten van de recente zoveelste verhoging van de brandstofprijs op de koopkracht van de verschillende huishoudens, dat de regering in alle talen zwijgt en de bevolking geheel aan zijn lot overlaat. De regering zwijgt over de oorzaak van de verhoging van de brandstofprijs. De samenleving wordt daarbij niet voorbereid en ook niet begeleid in dit hele proces, laat staan dat sprake is van compenserende maatregelen, zodat men toch het hoofd boven water kan houden, stelt de vakcentrale in een uitgegeven communiqué. 

C-47 is van oordeel, dat wat de oorzaak moge zijn als cruciale besluiten worden genomen die diepgaande effecten hebben op het dagelijks leven van de samenleving, het dan elke fatsoenlijke regering betaamt dit proces samen met de bevolking te delen en zoveel als mogelijk de problemen te verlichten. De vakcentrale verwijt de regering van een laissez-faire houding, waarbij er nauwelijks sprake is van controle op prijzen, waardoor loon overeenkomsten die vakbonden met hun werkgevers aangaan illusoir worden gemaakt.

Wat het verloop mag zijn van de eendaagse stakingsactie vandaag, de vakcentrale C-47  heeft duidelijk laten weten dat zij nog pal achter haar  vakbondseisen staat voor beleidsombuiging van de regering.

SS  

error: Kopiëren mag niet!