De redactie van Dagblad Suriname ging in gesprek met een boer in het district Nickerie. De economische situatie in het land is vooral voor mensen die in de productiesector werkzaam zijn zorgwekkend.
“Ik doe het met het geringste”
Boer Ritesh is 37 jaar, heeft zijn eigen pluimveebedrijf en doet daarnaast ook het verhandelen van vis en visproducten. Hij geeft te kennen aan de redactie, dat de situatie momenteel erg zorgwekkend is. Voor veel van zijn mede producenten en hemzelf zijn de kosten heel hoog. “Dit is ons niet beloofd”, zegt hij.
In enkele woorden legt hij de nadruk op het feit, dat de huidige situatie niet rooskleurig is. Op de vraag van de redactie hoe hij het overleeft, zegt hij: “Ik doe het met het geringste dat ik kan vinden.” Behalve voer, heeft hij dagelijks andere uitgaven die soms oplopen meer dan zijn winstmarge. Hij ziet dan nog de kans om door te gaan, omdat hij ervan overtuigd is, dat het beter is om zelf producten te leveren en niet te wachten op de overheid
Hoe kan de overheid helpen?
In het gesprek werd hem natuurlijk ook gevraagd hoe hij denkt dat de overheid zou kunnen helpen. Daarop geeft hij als antwoord: “De koersontwikkeling en het beleid eromheen goed formuleren.” Het beleid zal volgens hem zo moeten zijn, dat de prijzen van producten direct en indirect aangepast zullen worden. Het is een feit dat producten niet goedkoper zullen worden als de valuta ook niet stabiel worden of zelfs omlaag gaan.
Koopkracht is heel veel gedaald
Over de koopkracht wil hij nauwelijks praten. De uitspraken van de minister van Openbare Werken, dat kip ook duur is, keurt hij af, maar als boer geeft hij het toe. Kip en kipproducten zijn duur en men klaagt dagelijks. Maar de boeren kunnen ook niet anders, ze zijn genoodzaakt bij elke prijsstijging de prijzen te verhogen.
Als boer adviseert hij afsluitend andere boeren en producenten om het niet op te geven, maar juist alle mogelijke methoden te bedenken om hun bedrijf draaiende te houden in deze moeilijke tijd.