MONARCHIE
Kroningsrituelen en -rituelen
DOOR DUNCAN MIL

Het Verenigd Koninkrijk is het enige Europese land met een kroningsceremonie. Andere monarchieën over de hele wereld hebben rituelen en ceremonies die doordrenkt zijn van oude tradities.

“De monarchie draait op rituelen en ceremonies”, vertelde dr. Elena Woodacre, geschiedenislezer aan de Universiteit van Winchester, aan de BBC.

“Er zijn elementen die je vaak terugziet in verschillende kroningen”, legt ze uit, “er is altijd een soort installatie of troonsbestijging. Er zijn meestal regalia of rituele kleding en de heilige elementen zoals de zalving.

Tijdens de ceremonie in Westminster Abbey op 6 mei zal koning Charles III worden gezalfd met heilige olie gemaakt volgens een geheim recept – beschouwd als het meest heilige onderdeel van de ceremonie.

Koning Charles zit een groot deel van de dienst op de oude kroningsstoel. De 700 jaar oude stoel bevat de Stone of Destiny, een historisch symbool dat werd gebruikt bij de inhuldiging van Schotse koningen.

De Thaise koning Maha Vajiralongkorn goot wijwater over zichzelf tijdens zijn kroning in 2019. Zijn vrouw, koningin Suthida, kroop en knielde voor hem op de grond om respect te tonen.

Toen de Japanse keizer Naruhito in 2019 zijn hemelvaart aankondigde, onthulden paarse gordijnen de keizer die voor een troon stond met een oud zwaard. Naruhito las een formele proclamatie voor, gekleed in een geeloranje gewaad dat alleen door keizers bij speciale gelegenheden werd gedragen.

Koning Charles III zal de St Edward’s Crown dragen, een kroon van 1,06 kg gemaakt van een massief gouden frame bezet met robijnen en saffieren, en Charles zal deze voor de enige keer tijdens zijn regering dragen.

error: Kopiëren mag niet!