Wereldevenementen gepland voor mei
DOOR JORDI BOU

1 mei 2023 – 31 mei 2023 – Evenementen in mei zijn onder meer de kroning van koning Charles III, de training van Oekraïense soldaten over het gebruik van Amerikaanse Abrams-tanks in Duitsland, verkiezingen in Türkiye en Griekenland, en de G7-bijeenkomst in Hiroshima.

6 mei, VK: de kroning van koning Charles III en koningin Camilla vindt plaats in Londen in een ceremonie vol pracht en praal.

13 mei VK: Groot-Brittannië is vanwege de aanhoudende oorlog gastheer van het Eurovisie Songfestival namens de winnaar van vorig jaar, Oekraïne.

14 mei, Türkiye: president Recep Tayyip Erdogan staat voor een grote electorale uitdaging te midden van een crisis van de kosten van levensonderhoud en de strijd om te herstellen van catastrofale dubbele aardbevingen die tot kritiek op zijn reactie leidden.

19-21 mei, Japan: de Amerikaanse president Joe Biden wordt aangespoord om de G7-top in Hiroshima te gebruiken om opnieuw te bevestigen dat de VS zich inzetten voor kernenergie
ontwapening en voorbereiding op wapenbeheersingsgesprekken met Rusland en China.

21 mei, Griekenland: Kiezers gaan naar de stembus voor algemene verkiezingen waarbij noch de regerende partij Nieuwe Democratie, noch de linkse Syriza-partij waarschijnlijk een absolute meerderheid in het parlement zal behalen.

27 mei, VS: Henry Kissinger, staatssecretaris onder de presidenten Nixon en Ford, en een belangrijke architect van de naoorlogse diplomatie, werd 100 jaar geleden geboren in Fuerth, Duitsland.

29 mei, Nepal: 70 jaar geleden maakten Edmund Hillary en Tenzing Norgay de eerste succesvolle beklimming van de Mount Everest. Duizenden klimmers hebben sindsdien hun geluk beproefd, waarbij overbevolking en vervuiling hun tol eisten.

Mei, Duitsland: ongeveer 250 Oekraïners beginnen met operationele training op 31 Amerikaanse Abrams-tanks die zijn afgeleverd op de Grafenwöhr-basis. De tanks zullen tegen het einde van de zomer naar Oekraïne worden gestuurd – eerder dan verwacht.

error: Kopiëren mag niet!