Wereldwijd herdenken werknemers dit jaar te midden van toenemende inflatie en onzekerheid de Dag van de Arbeid. Ook in ons land gaat de loontrekker momenteel door een hele moeilijke periode. De prijzen van goederen en diensten in ons land zijn enorm gestegen en het leven van elke dag kent ook grote uitdagingen voor de werkende klasse.
De ‘Dag van de Arbeid’ is een dag waarop er traditioneel wordt stilgestaan bij de fundamentele rechten van de werkende klasse. In Suriname is de werkende klasse reeds vele decennia in haast alle sectoren verenigd middels vakbonden. Het recht op vereniging is goed verankerd in onze grondwet en dit universeel recht dient door iedere regering gerespecteerd te worden.
Ook in tijden dat het economisch minder goed gaat is het heel belangrijk dat de regering in samenspraak met de vakbonden uitkijkt naar mogelijkheden voor lotsverbetering van de werkende klasse. Immers de werkende klasse is de kurk waarop de economie van een land drijft.
De VHP is zich er terdege van bewust dat anno 2023 ook in ons land de arbeidsomstandigheden niet in ieder bedrijf ideaal zijn te noemen. Ondanks er de afgelopen decennia grote stappen vooruit gemaakt zijn, zijn er nog enkele bedrijven die de arbeidswetten niet naar behoren naleven. Dit kan voor de werknemers veelal leiden tot demotivatie en afname van productiviteit.
De VHP doet op de Dag van de Arbeid een beroep op de werkgevers maar zeker ook op de overheid als grootste werkgever, dat de arbeidersklasse de ruimte krijgt om onder goede omstandigheden te arbeiden. Hierbij is het van belang om niet alleen te kijken naar het primaire loon, aangezien de secundaire arbeidsvoorwaarden vaak een significant deel uitmaken van het behoeftepakket.
De regering is momenteel in samenwerking met het IMF en andere donoren bezig met het uitvoeren van een economisch herstelprogramma. Hierbij moeten zaken die decennia lang scheefgegroeid zijn, gecorrigeerd worden, om onze economie uiteindelijk weer gezond te maken. Om onze ontspoorde economie weer op de rails te krijgen treft de regering enkele impopulaire maatregelen.
De VHP vraagt dan ook aan de regering, waar het mogelijk is deze groep zoveel als mogelijk te ontzien dan wel te ondersteunen. Zeker de groep loontrekkers die nu reeds tegen het bestaansminimum aan zitten. Laten we bij het gezond maken van de economie zoveel mogelijk trachten, de breedste schouders de zwaarste lasten te laten dragen.
Wij als partij zijn ervan overtuigd dat gezien de enorme potentie van ons land , er uiteindelijk met zijn allen samen wel zullen uitkomen. Wij doen dan ook van deze plek uit een dringend beroep op de werkgevers, werknemers, vakbonden en de regering om steeds in collectiefoverleg te zoeken naar oplossingen voor de problemen van de werkende klasse.
De VHP heeft er dan ook alle begrip voor dat de werkende klasse via hun respectieve vakbonden vragen om lotsverbetering. Dialoog is voor alle partijen het beste instrument om sterker en beter uit de huidige crisis te geraken. Rechten van arbeiders zijn immers fundamentele mensenrechten.
De VHP wenst aan alle wroko-mans –en umas een switi Wrokoman Dey.
VHP