De Stichting Wasserij Particuliere Ziekenhuizen (WASPAR), aan de Drambrandersgracht in Paramaribo, beschikt nog steeds niet over een Hinderwetvergunning, waardoor het bedrijf haar werkzaamheden, waaronder het verbranden van ziekenhuisafval in ovens, niet zou mogen uitvoeren. In september 2022 moest het bedrijf daarom al de deuren sluiten.
Omstandigheden gevaar voor volksgezondheid
Maar, het bedrijf heeft kennelijk op een moment toch haar activiteiten hervat. Dagblad Suriname heeft namelijk vernomen, dat het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) het bedrijf begin april weer heeft gesloten, omdat de omstandigheden binnen WASPAR een gevaar voor de volksgezondheid zouden zijn. Het bedrijf zou moeten worden schoongemaakt en gedesinfecteerd, omdat er kennelijk menselijk vloeibaar afval (te denken valt aan bloed en lichaamsvocht) en ander medisch afval gelekt zou zijn op het terrein.
Op vragen van de redactie van Dagblad Suriname deed destijds het bedrijf aan de Drambrandersgracht in Paramaribo er het zwijgen toe. WASPAR heeft overigens nooit op vragen van de krant gereageerd. Zwijgen lijkt het motto te zijn van dit voor het milieu en de volksgezondheid schadelijke bedrijf.
Precaire situatie
Het gaat om een precaire situatie van een bedrijf in bewoond gebied dat onder andere ziekenhuisafval verwerkt, verbrandt, en overlast veroorzaakt voor omwonenden. Een bedrijf dat feitelijk nooit in bewoond gebied had mogen opereren.
De activiteiten van WASPAR werden dus in september 2022 tijdelijk stopgezet na aanhoudende klachten van buurtbewoners, bedrijven en een school in de nabije omgeving, dat het bedrijf medisch afval en archiefmateriaal verbrandt en zij hiervan last ondervonden
Op 8 september had de landelijke coördinator Buurtmanagement, Henry Kia, met twee buurtmanagers en medewerkers van het commissariaat Paramaribo-Noordoost een bezoek gebracht aan WASPAR. Na inspectie bleek het bedrijf niet te beschikken over een Hinderwetvergunning.
Ovens voldoen niet om afval te verbranden
Een klachtencommissie had eerder ook al geconstateerd, dat de ovens niet voldoen aan het gestelde om afval te verbranden. Deze commissie bestond uit vertegenwoordigers van de Bestuursdienst, het Korps Politie Suriname, de Brandweer, het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), NIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname) en vertegenwoordigers van de ministeries van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, Openbare Werken en Ruimtelijke Ordening en Milieu.
Schadelijke stoffen
Door het verbranden van afvalmateriaal komen schadelijke stoffen, zoals dioxine,vrij die schadelijk zijn voor de gezondheid van de mens. De klachtencommissie had in september 2022 een volledig advies omtrent dit probleem opgestuurd naar de districtscommissaris (dc) van Paramaribo-Noordoost, Ricardo Bhola.
De leiding van WASPAR werd naar aanleiding van de geconstateerde tekortkomingen en het feit dat zij in september vorig jaar niet voldeed aan de gestelde vergunningsvoorwaarden, aangezegd om voorlopig geen gebruik meer te maken van hun verbrandingsoven.
WASPAR
De Stichting Wasserij Particuliere Ziekenhuizen is een organisatie waar men terecht kan voor wasdiensten en het vernietigen en verwerken van ziekenhuisafval. WASPAR is op 11 november 1978 opgericht door het Diakonessenhuis en het St. Vincentius Ziekenhuis. Het doel van WASPAR was het verzorgen van wasdiensten voor de oprichters. In 2002 kreeg de stichting een verbrandingsoven, waardoor er een aanvang kon worden gemaakt met het verwerken van medisch afval en archiefstukken. Sindsdien heeft het bedrijf een aantal keren te kampen gehad met defecte ovens.
Geen transparantie
Nog steeds is er geen enkele transparantie bij WASPAR. Inhoudelijke- en financiële jaarverslagen worden niet uitgebracht, althans niet publiek gemaakt. Cijfers over de aantallen en soorten afval die worden verbrandt en anderszins verwerkt, over de opslag en verwerking van radioactief afval, etcetera, blijven dan ook verborgen. Een kwalijke zaak, vooral daar het gaat om voor het milieu schadelijke stoffen die vrijkomen bij de verbranding van materialen en dat in een bewoonde omgeving met zelfs een EBGS-lagere school aan de overzijde van het bedrijf. Er is mogelijk sprake van een hoog gezondheidsrisico voor buurtbewoners en leerlingen van die school.
In oktober 2019 nam toenmalig minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, nog een derde verbrandingsoven bij WASPAR in gebruik met het nodige tamtam. Bij die ingebruikname liet de stichting weten, dat met die derde oven ‘medisch afval op een verantwoorde wijze kan worden verwerkt’. Enkele medewerkers van het bedrijf werden speciaal getraind om met de oven te kunnen werken. De organisatie kampte overigens nogal eens met een defecte oven.
Onverantwoord
Een bedrijf als WASPAR in bewoond gebied is onverantwoord en feitelijk verboden. Krachtig ingrijpen door de autoriteiten en regelmatige monitoring en controle van het bedrijf lijken dan ook een dringende noodzaak.
PK