Prijs babyvoeding weer verhoogd – Ouders kunnen zich geen babyvoeding meer permitteren

Veel ouders kunnen zich tegenwoordig geen babyvoeding meer permitteren. Een blik Nutrilon (900 gram) kostte voorheen SRD 349 en nu is het verhoogd naar SRD 428, vertelt Mariska, een bezorgde moeder, aan de redactie van Dagblad Suriname. Volgens de moeder was het voorheen al heel moeilijk om het bedrag van SRD 349 neer te tellen. Per maand koopt zij 2-3 grote blikken babyvoeding. Nu zal zij SRD 856 of meer moeten neertellen. 

“Mijn kind is ongeveer 2 jaar geleden geboren. Toen was het nog niet zo moeilijk om babyvoeding te kopen. Ik kon genoeg kopen en nog uitkomen voor de maand. Tegenwoordig kan ik niet eens uitkomen voor de maand, laat staan babyvoeding permitteren. Ik zie veel mensen hulp bieden aan moeders op social media, maar tegelijkertijd merk ik dat zij ook veel kritiek hebben op de moeders. Velen zeggen dat de moeders het maar beter moesten weten en geen kinderen moeten maken als zij die niet kunnen verzorgen. Ik ben het helemaal niet eens daarmee”, zegt de moeder.

Zij vertelt, dat zij zich babyvoeding 2 jaar geleden nog kon permitteren. Maar. dat haar babyvoeding dit jaar zeker 3 keer is opgeraakt en zij geen andere kon kopen. “Als men hulp wil bieden aan ouders, in het bijzonder alleenstaande moeders, moet men dat liever zonder kritiek doen. Mensen hebben het al zwaar genoeg. Mensen schamen zich om hulp te vragen, maar doen dat toch, omdat hun kinderen moeten eten.”

“Ook een andere uitspraak die ik vaker hoor, is dat men zegt dat ‘bobimelk’ gratis is. Dat klopt ook helemaal. Toch zijn er moeders die om diverse redenen, zoals medische redenen, geen borstvoeding kunnen geven. Het zou dan niet wijs zijn om moeders te bekritiseren, om welke reden dan ook. Sommige moeders weten niet eens hoe zij voldoende melk moeten aanmaken. Vooral jonge moeders, zouden dus meer voorlichting over het geven van borstvoeding moeten krijgen. Het is ook zo dat ouders babyvoeding tegen een lagere prijs bij de RGD-poli’s kunnen kopen. Maar nog lang niet alle ouders komen hiervoor in aanmerking.”

Mariska stelt, dat de prijs van babyvoeding betaalbaar moet blijven. “Het gaat om baby’s die gevoed moeten worden. Heeft de regering wel nog een hart voor de mensen? Mensen lijden al honger in Suriname. Kinderen gaan al zonder een broodje naar school. Moeten baby’s nu ook honger lijden? Alles stijgt behalve de salarissen van personen. Het is niet zo dat ouders niet werken. Ze werken, maar komen niet uit. Hoe moeten wij nu verder?”, vraagt deze bezorgde moeder zich af. 

(Bron foto: Facebook)

SK

error: Kopiëren mag niet!