Leven van straathonden met de dag zwaarder – “Zij lusten ook kip”…

Dierenliefhebber Cynthia Ashruf, voorzitter van de Henk Abrahams Stichting, slaat alarm voor de dieren die leven op straat. Momenteel is de vriezer van de stichting leeg. Voorheen zat er voedsel in, nu staart Ashruf naar de bodem. Zij hoopt op donaties vanuit de samenleving. Haar organisatie komt op voor de dieren die leven op straat en zij merkt op dat die in aantal toenemen. 

Vanwege de economische situatie in het land nemen de donaties af terwijl aan de andere kant de kosten om voedsel voor te bereiden en te bezorgen juist toenemen. Want de Henk Abrahams Stichting zorgt voor de gedumpte dieren in de verlaten gebieden, terwijl de brandstof nu SRD 43 voor een liter is. “De benzine maakt ons dood”, is de boodschap van Ashruf. Daar komt nog bij,dat straathonden geen hondenbrokken als hoofdvoedsel lusten. “Straathonden willen gekookt eten en kip. Het zijn echte Surinamers”, grapt Ashruf zonder dat zij de ernst van de situatie uit het oog verliest.

“De dieren worden verzorgd, maar eerst gevangen, naar de dierenarts gebracht voor sterilisatie en vervolgens teruggeplaatst, dit laatste omdat het moeilijk is om een thuis voor de dieren te vinden”, licht Ashruf toe. 

De donaties zijn sterk afgenomen en mensen hebben geen idee hoe moeilijk het is om voor het voedsel te zorgen. De dieren krijgen geen botresten of botten, maar gemalen vlees. Dit gebeurt 4 tot 5 keer per week. Ook het koken van het eten is een werk op zich en brood krijgen de dieren slechts eenmaal per week, omdat elke dag brood ongezond is, zegt Ashruf. Voor de dieren die niet op straat leven, maar worden opgevangen, wordt elke dag 15 tot 20 kilo aan hondenbrokken gebruikt. Slechts een heel klein deel, 5 kilo, van de hondenbrokken wordt in het gekookt voedsel van de straathonden gemengd.  Een zak brokken kost tegenwoordig al SRD 1.800. “Een zak rijst kost SRD 800 en dat houden wij een week, per keer gebruiken wij zeven kilo.”

Levende wezens

Ashruf benadrukt dat haar organisatie opkomt voor de dieren, omdat de dieren ook moeten eten. “Er zijn genoeg organisaties die opkomen voor mensen, maar dieren zijn ook levende wezens”, zegt zij naar aanleiding van de vaak gehoorde opmerkingen over de inspanningen voor de dieren op straat. Ashruf merkt verder op, dat de BTW van 10 procent de kosten voor voeding alleen maar duurder heeft gemaakt. “Haal die 10 procent weg en plaats dierenvoeding op de lijst van basisgoederen”, is haar boodschap naar de regering.

“Het gaat om levende wezens die ook voelen en die elke dag moeten eten en drinken. Zij hebben ook een hart en longen en zijn van ons afhankelijk”, besluit Ashruf.

RB

error: Kopiëren mag niet!