Voor het inheems dorp Coeroeni en enkele andere dorpen in het gelijknamig bestuursressort in het zuidwesten van het land, dreigt een situatie te ontstaan van voedselnood. Door overvloedige regenval zijn grote delen van de kostgronden van de bewoners onder water gelopen en dreigt de cassave aanplant verloren te gaan.
Het Assembleelid Iona Edward (NDP) heeft eerder deze week tijdens een openbare vergadering van het parlement aandacht gevraagd van de regering voor de dreigende voedselnood. Ze zegt van de kapitein van het dorp Coeroeni de boodschap te hebben ontvangen en te zijn gevraagd om de situatie onder de aandacht te brengen van de autoriteiten. De andere dorpen in het bestuursressort Coeroeni, die min of meer ook met een dreigende voedselnood te kampen hebben, zijn onder meer Alalapalu, Sipaliwini Savanne en Amatopo. In al deze dorpen gaat hem om circa 200 huishoudens.
Overvloedige regenval
De zware regenval in de voorbije weken teistert ook grote delen van het binnenland van Suriname, waaronder in het ressort Coeroeni. De inheemsen in dorpen in dit zuidwestelijk deel van het land hebben cassave als hoofdvoedsel en leven verder van jacht en visvangst. Door de overvloedige regen de afgelopen periode zijn grote delen van de cassave kostgronden onder water geraakt.
Twee jaar geleden waren de cassave kostgronden van de bewoners ook al door overstromingen getroffen, en was de aanplant compleet verloren gegaan. De nieuwe aanplant die sindsdien weer is aangelegd dreigt nu weer verloren te gaan. Tijdens de Covid-periode was de overheid de bewoners in dit gebied één keer te hulp geschoten met een voedselpakket.
De logistieke verbinding met dit deel van het land is niet bepaald gunstig, vanwege het ontbreken van een regelmatige vliegverbinding. Bewoners van het dorp Coeroeni en wijde omgeving moeten het hebben van toevallige vliegtuigcharters van particuliere organisaties. Meestal wordt er dan mee gelift om naar Paramaribo te komen, en of terug naar hun woongebied. De landingsbaan te Coeroeni kan vanwege het gebrek aan middelen ook niet optimaal worden onderhouden. Slechts met een klein Cessna vliegtuigje kan er naartoe worden gevlogen. Bij een voedselhulpverlening kan daarmee weinig vracht worden vervoerd.
Wegverbinding
Tegenover Dagblad Suriname zegt het Assembleelid Edwards, dat een wegverbinding vanuit Apoera richting de Lucierivier duurzame uitkomst zou bieden voor logistieke uitdagingen van de dorpen in het Coeroeni ressort. Met de aanleg van de weg was tijdens de vorige regering een aanzet gegeven, doch de werkzaamheden zijn daarna gestopt. Vanuit de Lucierivier, waar de geprojecteerde wegverbinding naartoe leidt, zou het nog een kleine twee dagen varen zijn om het dorp Kwamalasamutu te bereiken.
Met de wegverbinding zouden de dorpen in het zuidwestelijk deel van Suriname ontsloten worden. Logistiek zouden transportmogelijkheden over land en via waterwegen te verkiezen zijn boven luchttransport. Die is niet alleen veel duurder, maar bovendien ook niet gegarandeerd, zegt Edwards.
Ze hoopt dat de overheid haar noodkreet over de dreigende voedselnoodsituatie in het Coeroeni gebied heeft gehoord Ze verwijst naar de voedselnoodsituatie vorig jaar, toen bewoners van de Sipaliwini Savanne moesten zien te overleven met noten en manja’s.
SS