Automobilist vrijgesproken van dood door schuld

De automobilist N.M. werd gisteren, vrijdag, door Kantonrechter Roy Elgin vrijgesproken van de gehele tenlastelegging. Hem werd verweten op 16 oktober van het afgelopen jaar een aanrijding ter hebben veroorzaakt op de Copernicusstraat door een rechtse bocht te maken zonder een bromfietser die uit tegenovergestelde richting kwam voorrang te verlenen. Hierdoor ontstond een aanrijding en liep de bromfietser letsels op aan het hoofd ten gevolge waarvan deze 20-jarige jongeman 9 dagen later is overleden. De bromfietser reed samen met nog vier andere bromfietsers en zij hadden allemaal alcohol gedronken. Naast het slachtoffer werd ook een fles bier gevonden.

De autobestuurder heeft van meet af aan aangegeven, dat de bromfietser met grote snelheid op hem kwam afrijden op zijn weghelft en dat hij ter vermijding van ongelukken rechts uitweek en afsloeg in de Carussostraat. De bromfietser botste tegen de achterdeur van het voertuig. N.M. gaf aan dat ook een voertuig uit de tegenovergestelde richting kwam aanrijden en dat die persoon na de aanrijding hem heeft beschermd tegen de vrienden van het slachtoffer die hem wilden aanvallen. Deze bestuurder, die naar later blijkt een inspecteur van politie is, is nimmer door de politie verhoord. Hij werd zelfs nergens in het strafdossier genoemd.

Advocaat Chandra Algoe, die N.M. rechtsbijstand verleent, heeft deze politieman weten op te sporen en hij werd gisteren ter terechtzitting gehoord door de rechter.

De inspecteur gaf aan, dat hij een racende motor hoorde zonder dat hij iets zag. Hij werd ingehaald en zag in het licht van de straatlantaarn dat het een bromfiets betrof zonder voor- of achterverlichting. De bromfiets raasde hem voorbij van de rechterzijde en de inspecteur zag het voertuig van N.M. een beweging naar rechts maken. Alles gebeurde zo snel. Toen de inspecteur daar arriveerde, lag het slachtoffer op straat en vloeide bloed uit zijn achterhoofd. Een helm heeft de inspecteur niet gezien. Toen de dronken vrienden van het slachtoffer de bestuurder wilden aanvallen, maakte deze getuige bekend, dat hij inspecteur van politie is en liet de verdachte in het voertuig wachten op de komst van de politie die hij zelf belde.

Ondanks de verklaring van deze getuige bleef het Openbaar Ministerie eraan vasthouden, dat N.M. een rechtse bocht had gemaakt en daardoor onvoorzichtig is geweest en dat de aanrijding aan zijn schuld te wijten is. 

De vervolging eiste een gevangenisstraf van 8 maanden geheel voorwaardelijk en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 3 jaren. Bij dit strafvoorstel heeft de Officier van Justitie ook laten meewegen, dat N.M. in maart dit jaar ook al betrokken was bij een aanrijding met zwaar lichamelijk letsel. De vervolging zei dat N.M. in maart óók een aanrijding had veroorzaakt.

Algoe reageerde hierop gelijk en vroeg N.M. of hij nu een aanrijding had veroorzaakt. N.M. ontkende zulks. In haar pleidooi gaf Algoe te kennen, dat de vervolging geen rekening houdt met de realiteit en een eigen versie van het gebeurde hanteert. Daarnaast moet beoordeeld worden wie het verkeer in gevaar heeft gebracht. Een bromfietser die met een snelheid van meer dan 60 km/u rijdt, is geen langzaam verkeer meer. Het slachtoffer was dronken en zulks is bevestigd door de SEH-arts, waardoor onderzoek en behandeling van het slachtoffer werd verhinderd. 

De bromfietser haalde het voertuig van de inspecteur in en bleef op de rechterhelft rijden en kwam met een grote vaart op N.M. af. Algoe gaf aan dat het verkeer door het slachtoffer in gevaar is gebracht. Daarnaast gaf Algoe te kennen, dat het Openbaar Ministerie met de eis van de ontzegging van 3 jaar geen rekening houdt met de persoonlijke omstandigheden van deze verdachte, die taxichauffeur is en al 6 maanden geen inkomsten heeft. 

Kantonrechter Elgin gaf een uitgebreide motivering aan zijn vonnis en gaf aan, dat de versie van N.M. wordt ondersteund door de verklaring van de inspecteur, terwijl het Openbaar Ministerie dit niet heeft kunnen weerspreken. Hij was het met de advocaat eens, dat het gevaarlijk gedrag in het verkeer afkomstig was van het slachtoffer en sprak de verdachte vrij van de gehele dagvaarding en gelaste de teruggave van zijn rijbewijs.

error: Kopiëren mag niet!