Scheefgroei in lonen tussen mensen met en zonder opleiding

Vrouw: “Ik ben van mening dat ongeschoolden meer verdienen dan mensen met een opleiding. Echter, mensen zonder een gedegen opleiding hebben ook vaardigheden waar de markt behoefte aan heeft. In een economische crisis kunnen mensen met een opleiding achteruitgaan in loon, omdat de markt een overschot heeft. Dat is wat de marktwerking is.”

Ook ontwaarding van de lonen voor mensen met een opleiding is ook veroorzaakt door de enorme devaluatie van de SRD en de hoge inflatie.

Dit heeft ook ervoor gezorgd dat de opgeleiden niet alleen hun loon wordt ontnomen, maar ook hun kennis, waar ze jaren in hebben geïnvesteerd, wordt gestolen .

Deze scheefgroei is te wijten aan de vraag en het aanbod op de arbeidsmarkt.

Mensen zonder een gedegen opleiding kunnen vaak nog steeds een vak kennen waarvoor er vraag is. In sommige gevallen kunnen de lonen voor deze mensen hoger zijn dan voor mensen met een opleiding. Dit komt, omdat er voor sommige banen een groter aanbod is dan aan vraag. Hierdoor kunnen de lonen lager zijn dan degene met een opleiding.

Aan de andere kant kunnen mensen met een opleiding ook achteruit gaan in loon als er een economische crisis is. Er is dan een overschot aan mensen met dezelfde opleiding, waardoor de lonen lager worden. Dit maakt het voor mensen met een opleiding moeilijker om een baan te vinden.

De vrouw heeft dus gelijk als zij stelt, dat er een scheefgroei is tussen mensen met- en zonder opleiding. Deze scheefgroei is te wijten aan de werkgelegenheidsmarkt en wordt veroorzaakt door de economische omstandigheden.

error: Kopiëren mag niet!