Local content nu al 5 procent van Guyanese economie – Diversificatie voorbeeld voor Suriname

Local content in de olie- en gassector was goed voor 5% van de economie van Guyana in 2022. Dit is een mijlpaal voor de inspanningen van het land voor economische diversificatie en de bestrijding van de gevreesde ‘Dutch disease’, oftewel de grondstoffenvloek. De Local Content Act van Guyana, die de inkoop van goederen en diensten van Guyanese leveranciers verplicht stelt, heeft in het eerste jaar van haar bestaan ​​met succes contracten binnengehaald voor lokale Guyanese bedrijven, goed voor een bedrag van 700 miljoen dollar, zo meldt de nieuwswebsite OilNow. 

De niet-olie-economie in Guyana kende een sterke groei van 11,5% in 2022. Dit getuigt gedeeltelijk van het potentieel van Local Content om niet-olie sectoren zoals productie, bouw en logistiek te stimuleren door kansen te creëren voor Guyanese ondernemers. 

De diversificatie kan als een voorbeeld dienen voor Suriname. Uit recente data van het Bureau voor de Statistiek, blijkt dat de Surinaamse economie zeer sterk afhankelijk is van mijnbouw, in het bijzonder de goudsector. 

Grondstoffenvloek 

De grondstoffenvloek kan zich manifesteren wanneer een sector die geassocieerd wordt met een grondstof aanzienlijk groeit ten koste van andere sectoren. Met Local Content wordt een groot deel van de waarde van de uitgaven van oliemaatschappijen echter gewekt om in het land te blijven om zodoende de niet-olie sectoren te laten groeien. Aangezien de oliesector in Guyana blijft groeien, wordt verwacht dat Local Content een steeds belangrijkere rol gaat spelen. De Guyanese regering is al van plan om de categorieën in de Local Content Act uit te breiden van 40 naar tenminste 60, wat een sterk mandaat vertegenwoordigt voor de aanschaf van Guyanese goederen en diensten. 

Productiesector 

De activiteiten van Exxon in Guyana zullen ook bijdragen aan de groei van Local Content. Met toegenomen exploratie en productie in het lucratieve Stabroek-Blok, evenals plannen om 24 exploratie putten te boren in de Canje- en Kaieteur-blokken, zullen de uitgaven in de oliesector naar verwachting sterk stijgen. Bovendien zal de Guyanese overheid naar verwachting blokken uitgeven aan het einde van de lopende offshore verkenningsronde, wat zal resulteren in een uitbreiding van de exploratieactiviteiten. Dit biedt Guyanese bedrijven een unieke kans om verder te profiteren van de ‘Local Content Act’ en economische groei te stimuleren.

error: Kopiëren mag niet!