ECONOMIE
Europa’s verbod op Russische ruwe olie
DOOR DUNCAN MIL

Vóór de invasie van Oekraïne bedroeg de Russische export van ruwe olie over zee naar Europa gemiddeld meer dan 1,5 miljoen vaten per dag (bpd). De export is nu gedaald tot 83.000 vaten per dag, met Bulgarije als enige bestemming.

De Europese markt voor Russische ruwe olie voor korte afstanden, die werd verscheept vanaf exportterminals in de Oostzee, de Zwarte Zee en het Noordpoolgebied, is bijna volledig verloren gegaan en moet worden vervangen door langeafstandsbestemmingen in Azië die veel duurder en tijdrovender zijn serveren.

Westerse landen bereikten medio 2022 overeenstemming over sancties op de Russische olie-export en implementeerden deze eind 2022. Ten eerste trad een maritiem olie-embargo van landen van de Europese Unie in werking, verder beïnvloed door schade aan de Nord Stream-pijpleiding door onbekende aanvallers.

Ten tweede kwamen de G7-landen tegen het einde van het jaar een olieprijsplafond van $60 per vat Russische olie overeen. Het olieverbod en de prijsplafond van de EU kostten Rusland naar schatting 160 miljoen euro per dag.

Richard Disney, hoogleraar economie aan de Universiteit van Sussex, schrijft in het Economics Observatory dat Rusland 640 miljoen euro per dag verdient aan de export van fossiele brandstoffen – een daling ten opzichte van een piek van 1.000 miljoen euro in maart-mei 2022. de invoer van geraffineerde olie, de uitbreiding van het prijsplafond tot geraffineerde olie en verminderingen van de invoer van olie via pijpleidingen naar Polen hebben dit naar schatting met nog eens € 120 miljoen per dag verminderd.

error: Kopiëren mag niet!