DNA-lid Karto (PL): “SWM kan reguliere onderhoudswerkzaamheden niet meer verrichten”

De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), het enige waterleidingbedrijf in Suriname, kan vanwege de slechte financiële positie waarin het reeds geruime tijd verkeert, de reguliere onderhoudswerkzaamheden aan het waterleidingnet nauwelijks meer kan verrichten. Bedrijfsinvesteringen vinden al lang niet meer plaats en het technisch kaderpersoneel trekt ook weg. 

Het Assembleelid Evert Karto (Pertjajah Luhur) vraagt hiervoor ernstige aandacht van de regering en waarschuwt, dat indien de slechte financiële positie van het bedrijf voortduurt, het niet lang meer zal duren waarbij een situatie gaat ontstaan dat er geen water uit de kranen zal stromen. Hij vraagt de regering dringend om het bedrijf in staat te stellen om zich financieel te kunnen bedruipen. Met haar huidige inkomsten verkregen uit waterleveringen aan het publiek kan het bedrijf nauwelijks de operationele kosten, waaronder die van het personeel, betalen. 

Wateraansluitingen

Vanuit het perspectief van het publiek is de situatie reeds enige tijd al zo, dat duizenden mensen zitten te wachten om op het waterleidingnet te worden aangesloten, ondanks dat ze reeds ervoor hebben betaald. De SWM beschikt niet over het benodigde materiaal om de wateraansluitingen te doen. Dit leidt tot groot onbegrip en irritatie bij belanghebbenden. Karto sprak dinsdag tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee. 

De minister ad-interim van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Kenneth Amoksi, zei de feiten zoals door het lid Karto zijn aangehaald, te onderkennen. Volgens de minister heeft de SWM het financieel zeer moeilijk. De watertarieven van het bedrijf zijn volgens de minister jarenlang ver beneden de werkelijke kostprijs, te weten op 25 procent. 

Dit maakt het voor de SWM zeer moeilijk om bedrijfsmatig de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. De regering buigt zich dezer dagen over de kwestie SWM. 

De NH-minister ad-interim doelt op de aanpassing van de watertarieven. Indien dat zover is zullen het parlement en de bevolking daarover worden geïnformeerd, aldus minister Amoksi die waarneemt voor NH-minister David Abiamofo.

De huidige watertarieven, die in november 2021 door de regering zijn goedgekeurd, liggen ver beneden de kostprijs. Bij de berekening van de kostprijs voor een kubieke meter water in september 2020 is een koers van SRD 14 voor de USD gehanteerd. De koers was op dat moment SRD 20 voor de USD. Per heden, april 2023, ligt de koers rond de SRD 38,50 voor de USD.

Kostprijs per kubieke meter 

De berekende kostprijs voor een kubieke meter water bedraagt SRD 18,47. De grootste tariefgroep huishoudens met circa 125.000 aansluitingen met een maandelijks verbruik van circa 1,8 miljoen kubieke meter wordt voor 100 procent door de SWM gesubsidieerd. Het is dan geen “rocket science” om te snappen, dat een bedrijfsvoering op deze manier binnen de kortste keren tot grote problemen leidt. En daar is waar de SWM zich thans bevindt.

Vorig jaar oktober maakte Dagblad Suriname er reeds melding van, dat de achterstallige schuld van de overheid bij de SWM tot en met augustus 2022 meer dan SRD 200 miljoen bedroeg. Het gaat om ruim SRD 146 miljoen aan voorgeschoten subsidies aan huishoudens van de verschillende tariefgroepen, en SRD 45 miljoen aan vorderingen.

Kostendekkend

Het nutsbedrijf was toen door de toenmalige minister van Financiën Armand Achaibersing aangeschreven om verschuldigde loonbelasting- en AOV-gelden over de afgelopen 11 jaar voor een totaal bedrag van SRD 157 miljoen te voldoen. De maatschappij heeft toen prompt erop gewezen, dat vanwege achterstallige vorderingen die het heeft op de overheid, het vanwege de ontstane liquide positie niet kan voldoen aan haar betalingsverplichtingen. De SWM onderkent de schuld, maar zegt de verschuldigde loonbelasting- en AOV-gelden te kunnen afdragen wanneer de watertarieven kostendekkend zijn.

SS

error: Kopiëren mag niet!