De Surinamer is geen klein kind… en toch lijkt de Surinamer deze dagen als een klein kind te worden ’toegesproken’ – via persberichten – door autoriteiten en ‘deskundigen’, naar aanleiding van de recente wateroverlast als gevolg van regenval.
Diverse persberichten hebben een betuttelende inhoud, alsof ze zijn geschreven voor burgers in de samenleving die niet zouden begrijpen wat de gevolgen van wateroverlast kunnen zijn, voor mensen die niet zouden weten hoe zij hun gezondheid kunnen beschermen tegen de (gevolgen van) regenval, etcetera,
De Surinamer weet hoe te handelen
Maar, de Surinamer is geen klein kind, de Surinamer is geen koe van zondag. De Surinamer wordt al vele, vele jaren geconfronteerd met hevige regenval en de gevolgen daarvan: wateroverlast. De Surinamer weet dus hoe te handelen, wat te doen bij wateroverlast.
Desondanks lijkt de Communicatie Dienst Suriname (CDS) het nodig te vinden om een reeks persberichten te versturen waarin de samenleving tot vervelens toe wordt geïnformeerd over de gevolgen van wateroverlast veroorzaakt door regenval en een slechte ontwatering en rioleringsstelsel.
“Niet vreemd dat gebieden onder water lopen bij hoge neerslag”…..
Zo liet de CDS een meteoroloog van de Meteorologische Dienst Suriname de verrassende mededeling doen: “Vanwege de hoge neerslag is het volgens Nanda ook niet vreemd dat veel gebieden onder water zijn gelopen.” Tja, moet je om die mededeling te kunnen doen nu een meteoroloog zijn? Iedere doorsnee burger had dat kunnen zeggen. “Volgens de deskundige wordt de neerslag echter gevolgd door een droge periode”, schrijft de CDS ook. Ook dat is al vele, vele jaren bekend bij het volk. De mededelingen van de meteoroloog brengen geen nieuws onder de zon…..
“Let op uw gezondheid”
In een ander persbericht, stelt de voorlichtingsdienst van de regering: “Door de aanhoudende regenval met daaraan gekoppeld wateroverlast in diverse gebieden, bestaat er een grote kans op toename van ziekten en plagen zoals maagdarminfecties, huidschimmelziektes, bovenste luchtweginfectie en verschillende plagen, zoals muskieten en ratten. In verband hiermee doet het ministerie van Volksgezondheid een beroep op burgers om zoveel als mogelijk te letten op hun gezondheid en alert te zijn en broedplaatsen van muskieten op te ruimen.”
Kennelijk heeft dit ministerie de indruk, dat de burgers voor het eerst worden geconfronteerd met wateroverlast en de gevolgen daarvan…..
“Het lijkt alsof OW niets doet”…..
Verder laat in een persbericht de Onderdirecteur Natte Civieltechnische Werken, Faizel Janmohamed, weten dat er vanuit het ministerie van Openbare Werken (OW), hard wordt gewerkt om de wateroverlast te verhelpen.
Maar, de vraag is: hoe?? En waarom zou de wateroverlast kunnen worden verholpen? Dat is het ministerie al vele, vele jaren niet gelukt en dat zal vandaag en morgen ook niet lukken. Volgens Janmohamed wordt dagelijks gewerkt aan bijvoorbeeld het opschonen van open rioleringen.
Opmerkelijk en eigenlijk veelzeggend is de opmerking van deze onderdirecteur, die zichzelf een schouderklop geeft, dat “het lijkt alsof OW niets doet, maar we zijn hard aan het werk.” Maar, gelet op het niet tegen te spreken feit, dat de samenleving al jaren en jaren en jaren wordt geconfronteerd met wateroverlast, duidt er toch op dat het ministerie werkelijk de afgelopen jaren niets heeft gedaan om de ontwatering en het riool structureel aan te pakken.
Helpen?
“Het ministerie van OW doet er alles aan om de samenleving te helpen. Mensen wier woningen onder zijn gelopen kunnen hun klachten doorgeven via de website van het ministerie. Deze worden dan via de klachten unit gelijk doorgestuurd en zo snel als mogelijk opgepakt.”, zo laat het ministerie ook nog weten. Maar ja “oppakken” en feitelijk bewoners van door wateroverlast getroffen woningen daadwerkelijk helpen zijn twee verschillende werelden. Hoe helpen?? Een trens opschonen? Toekijken hoe een inboedel compleet onder water staat en is vernield? Van een schadevergoeding is geen sprake. Hoe serieus kan het ministerie genomen worden?
Milieu-Inspectie: “Trek laarzen aan als je in water moet lopen”….
Als klap op de vuurpijl vond de CDS het ook nodig om te spreken met
de Milieu-Inspectie van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG). In een persbericht laat afdelingshoofd Stephany Cheukalam van die inspectie weten, dat zij voorlichting geven over hoe mensen moeten omgaan met wateroverlast. Ten overvloede zegt deze dame, dat het in contact komen met verontreinigd water gevolgen kan hebben voor de gezondheid. “Het is belangrijk om laarzen aan te trekken als je moet lopen in water. Indien je toch in aanraking komt met water is het van belang om de voeten goed te wassen met een desinfecterend zeepmiddel.” Maar, ook dit is al jaren en jaren en jaren bekend bij het volk. Natuurlijk, laarzen aantrekken, daar zal niemand aan hebben gedacht…….
Deze BOG-dame zegt dan ook nog eens, “dat woningen die water binnen hebben gekregen goed gereinigd moeten worden”. Alsof burgers die in een droge en schone omgeving willen wonen, dat niet zullen doen……
Zij attendeert vervolgens in het persbericht van de CDS “personen met wonden en sneeën om extra voorzichtig te zijn”.
Tot slot zegt zij: “In onder water gelopen gebieden is het bijna onmogelijk om niet in contact te komen met het water.” Wat hebben burgers aan dergelijke opmerkingen uit de mond van een ‘deskundige’. Je kunt er slechts om lachen.
Burgers, de echte deskundigen, de les lezen
Alle CDS-berichten van de afgelopen dagen lezende vraag je je af hoe deze communicatiedienst denkt over de bevolking van Suriname. Het is eigenlijk beschamend op welke betuttelende wijze de CDS bericht over de gevolgen van de wateroverlast. De CDS en de door haar benaderde diensten en ‘deskundigen’ blijken geen hoge pet te hebben van het intelligentieniveau van de burgers.
Burgers vandaag de dag nog de les lezen hoe zij om moeten gaan met wateroverlast, is beneden alle peil. Immers, die burgers worden al jarenlang, vele jarenlang, geconfronteerd met wateroverlast en de gevolgen daarvan. Zij zijn de echte deskundigen, de burgers.
Het ware beter geweest als de CDS het ministerie van OW eens aan de tand zou voelen over waarom de afgelopen jaren de ontwatering van Paramaribo en het rioleringsstelsel nog nooit structureel zijn aangepakt. Waarom kant-en-klare ontwateringsplannen, die al vele jaren in stoffie bureaulades liggen, niet zijn en worden uitgevoerd? Waarom bij iedere regenbui steeds dezelfde straten en wegen in de stad onder water lopen?
Nee, de CDS laat zogenoemde deskundigen aan het woord die wateroverlast bespreken zoals iedere doorsnee burger dan zou kunnen doen.
Wateroverlast, zal een last blijven de komende jaren, zolang de autoriteiten toekijken hoe het volk verzuipt en voorhanden zijnde ontwateringsplannen laten voor wat ze zijn: plannen!
PK