Republika Srpska wil een onafhankelijke staat worden

De autoriteiten willen zich vreedzaam afscheiden van Bosnië en Herzegovina, zei de president van de zelfverklaarde staat, Milorad Dodik.

Hij voegde eraan toe dat het bestaan van de Republika Srpska binnen BiH van buitenaf werd opgelegd. Binnen de huidige grenzen “zitten meerdere volkeren opgesloten die geen verlangen of sterke voorwaarden hebben om samen te leven”.

Republika Srpska is een van de twee entiteiten van Bosnië en Herzegovina, de andere is de Federatie van Bosnië en Herzegovina. Het is gelegen in het noorden en oosten van het land. De grootste stad en het administratieve centrum is Banja Luka, gelegen aan de rivier de Vrbas.

Republika Srpska werd opgericht in 1992 aan het begin van de oorlog in Bosnië met de verklaarde bedoeling om de belangen van de Serviërs van Bosnië en Herzegovina te beschermen.

Tijdens de oorlog werd de overgrote meerderheid van de Kroaten en Bosniërs verdreven uit het gebied dat werd opgeëist door de Republika Srpska en werd een toestroom van Serviërs verdreven uit de Federatie van Bosnië en Herzegovina.

error: Kopiëren mag niet!