In de afgelopen tijd is de regenval in stad en district toegenomen. Volgens de seizoensindelingen is de grote regentijd begonnen. Door extreme regenval op zondag 23 april, zijn grote delen van Groot-Paramaribo blank komen te staan. Vooral woonbuurten hebben enorm last daarvan ondervonden. Dagblad Suriname vroeg aan meteoroloog Roël Oehlers, verbonden aan Consultancy ROweather, naar zijn inzichten ten aanzien van de impact van El Niño op het weer in Suriname. Hij waarschuwt voor mogelijke overstromingen en plagen als gevolg van regenval.
Verwachte hoeveelheid neerslag
Oehlers stelt: “Tot en met vrijdag kunnen hoeveelheden neerslag vallen van zelfs meer dan 100 mm binnen 3 uren. Let wel, het zal niet steeds op dezelfde plek vallen, kan meer naar het binnenland verplaatsen of naar het westen van ons land toe. Als gevolg daarvan zullen gebieden met een ontwateringsprobleem veel meer last van de zware regens ondervinden. Een weerbeeld met weinig tot geen neerslag wordt na vrijdag ingezet. De eerste week van de maand mei zal flink meevallen, omdat neerslag moeilijk bevorderd zal worden, dus nagenoeg een droge week.”
Effect El Nino
De meteoroloog stelt verder: “Met het langzaam ontwikkelen van El Nino zal de temperatuur sneller toenemen, waardoor meer waterdamp wordt vastgehouden in de atmosfeer. Het gevolg is dat de buien intensiever worden, terwijl de dagen met regen afnemen. De mogelijke gevaren hiervan zijn wateroverlast of grootschalige overstromingen, toename van muskietenplaag, schade aan landbouwgewassen en activiteiten die regengevoelig zijn. Ook is er verhoogd risico op ziektes Voor gebieden met slechte ontwatering, kan er sprake zijn van de ziekte van Weil en Dengue. Wanneer El Nino meer grip krijgt op het weer zal met relatief weinig vocht in de atmosfeer de blikseminslagen steeds vaker voorkomen.”
Verwachte temperaturen
Hij stelt ook: “De maximumtemperaturen zullen rond de 32 graden Celsius liggen voor deze maand, maar gaan de komende maand verder stijgen. Een combinatie van stijgende temperatuur en vocht zal ook onweersbuien doen toenemen en rukwinden. Door de dag zal de gemiddelde windsnelheid rond de 20 km/u liggen, bij windstoten zal er sprake zijn van een toenam naar 40 km/u, maar tijdens rukwinden kunnen snelheden voorkomen van meer dan 50 km/u, snelheden van 100 km/u zijn niet meer vreemd in Suriname. Kenmerkend voor de grote regentijd is, dat het vaak windstil is gedurende de dag.”
Maatregelen treffen
Tenslotte roept Oehlers op om maatregelen te treffen. “Burgers moeten alvast uitzoeken wat ze zelf kunnen doen, bijvoorbeeld de goot langs de straat ontdoen van wied, verwijderen van petflessen, doorsteken van de duikers, voor een vlotte doorstroming van het water. Indien mogelijk het dak van het huis verstevigen, of dekzeil aanschaffen. De overheid zal haar deel ook moeten doen.”