Droomhuis bouwen blijft maar bij een droom…

Het hebben van een eigen woning is een droom van een ieder. Voor velen is dat bij een droom gebleven, vanwege de financieel-economische situatie in het land. Ook door de invoering van de BTW en de flinke stijging van de valuta wisselkoersen de afgelopen dagen zijn de prijzen van goederen en diensten drastisch verhoogd. Zo ook de prijs van cement en bouwstenen. Een pak cement kost nu exclusief BTW SRD 354,55 en een 8” massief bouwsteen SRD 95 exclusief BTW. 

Onze munteenheid is de afgelopen periode goed gedevalueerd en een hypotheek afsluiten is nu het laatste waaraan je denkt. Salarissen zijn nauwelijks voldoende en toereikend om in het levensonderhoud te voorzien. Een aflossing van een hypotheek maakt het alleen nog zwaarder en onmogelijker om in leven te blijven. Vele gezinnen zijn genoodzaakt nog in te wonen bij ouders of familie, terwijl anderen halverwege gestopt zijn bij de bouw van hun woning. 

Door de hoge kosten lijkt het bijna niet meer realistisch om een woning te bouwen en een gezin te verzorgen. De meeste kosten gaan dagelijks al naar benzine, huur, nutsvoorzieningen en levensmiddelen waardoor het sparen nauwelijks lukt.

De heer Alan heeft 4 jaar geleden een hypotheek genomen om zijn woning te verbouwen. Echter kan hij nu steeds minder bouwmaterialen kopen dan hij had begroot. Hierdoor is zijn streefdatum (december 2023) niet meer haalbaar om zijn woning af te hebben. “Ik ga zeker nog 2 jaar nodig hebben. Elke dag betaal ik een andere prijs voor bouwmaterialen. Ik boek nauwelijks vooruitgang bij de verbouwing.”

Mevrouw Farida woont samen met haar zoontje in bij haar ouders in een huurhuis waarvan zij onder andere de huur betaalt.  Zij is recent in aanmerking gekomen voor een grondhuur perceel van de overheid, maar kan nog geen aanvang maken met het bouwen van haar eigen woning. Maandelijks betaalt zij $ 300 huurgeld tegen de dagkoers. Door de koersstijging betaalt zij 3 maal het bedrag dat zij voorheen betaalde. “Ik kan niet in aanmerking komen voor een hypotheek, omdat mijn maandelijkse kosten te hoog zijn volgens de bank. Hierdoor kan ik ook geen aanvang maken met de bouw van een eigen woning. Dit allemaal te danken aan de hoge wisselkoersen en de economische situatie in het land.”

JM

error: Kopiëren mag niet!