De megasnelweg die Brazilië en Chili met elkaar verbindt en de ‘groene hel’ in Paraguay doorkruist

De snelweg doorkruist de regio’s Mato Grosso do Sul in Brazilië, Gran Chaco in Paraguay, de provincies Salta en Jujuy in Argentinië en de regio’s Antofagasta en Tarapacá in Chili.

“Het is een nieuw Panamakanaal.”

Zo omschrijft Egon Neufeld de bioceanische corridor, een gigantisch infrastructuurproject dat zal proberen de kust van de Stille Oceaan in Chili te verbinden met de Atlantische kust in Brazilië.

Neufeld, een rijke landeigenaar in Paraguay, zegt dat de snelweg – die ongeveer 2.200 kilometer lang zal zijn en dwars door Argentinië, Brazilië, Chili en Paraguay zal lopen – het voor de boeren en boeren in de regio gemakkelijker zal maken om vee te vervoeren en goederen te exporteren naar havens op de Atlantische en Stille Oceaan.

De regeringen van elk bij het project betrokken land hebben hun steun betuigd, maar de Paraguayaanse president Mario Abdo is een van de belangrijkste promotors geweest.

“Paraguay is de vierde grootste exporteur van sojabonen ter wereld.”

“Om de sojaboon de Stille Oceaan te laten bereiken, moet het door het Panamakanaal gaan.”

“Als de nieuwe snelweg klaar is, bespaart de hele productiesector zo’n 25% aan logistieke kosten”, vertelde de president enthousiast aan de BBC.

Ongeveer 525 kilometer van deze nieuwe snelweg loopt door de regio die bekend staat als Gran Chaco, een van de belangrijkste natuurreservaten van het land, bevolkt door savannes en wetlands.

Het is de thuisbasis van jaguars, poema’s, miereneters en duizenden plantensoorten en het is een van de meest biodiverse plekken op aarde.

error: Kopiëren mag niet!