Discriminatie komt jammer genoeg overal voor. Ook op de werkplek worden er vormen van discriminatie ervaren op verschillende fronten. Vanaf de selectieprocedure tot de indiensttreding. Discriminatie kan leiden tot verlies van zelfvertrouwen, gevoelens van onzekerheid, angsten en verdriet. Ook kan het mensen weerhouden om zich te ontplooien en hun ambities te verwezenlijken omdat zij niet de gelijke kansen krijgen of zich enigszins gediscrimineerd voelen.
In november 2022 is de “Wet Gelijke Behandeling Arbeid” aangenomen door De Nationale Assemblee waarvan de uitvoering ligt bij het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken. Met de “Wet Gelijke Behandeling Arbeid” wordt nagestreefd de bevordering van gelijke behandeling tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers. De wet moet voorkomen dat discriminatie op de werkplek plaatsvindt. Zo mag er geen onderscheid worden gemaakt op basis van ras, sekse, religie, politieke overtuiging, etnische afkomst, enzovoorts. In de wet is ook een strafbepaling opgenomen.
Ook wordt discriminatie als een politiek instrument gebruikt en vaak ook misbruik van gemaakt. In bepaalde politieke partijen is duidelijk zichtbaar , dat de leden en hun achterban meestal uit één bepaald soort bevolkingsgroep bestaat. Daarnaast wordt er veel gediscrimineerd als het gaat om het accommoderen of bevoordelen van friends and family met een bepaalde politieke achtergrond.
Het is op social media ook vaak voorgekomen, dat personen worden aangezet om discriminerende uitspraken te doen om een verkeerde indruk te wekken. Veel voorkomende discriminerende uitspraken die worden gedaan zijn: “Ik zie geen kroeshaar, alleen glad haar”, “Alleen heren in de stafffuncties, no woman allowed?”, “Men praat over bromtjie djarie, maar ik zie steeds mensen die niet op mij lijken”…..
Burgers zijn veelal de mening toegedaan, dat alleen een bepaalde bevolkingsgroep bijvoorbeeld aangenomen wordt bij een bepaald bedrijf, dat er met names and faces wordt gewerkt of dat je zonder de politieke backing nergens terecht kan, enzovoorts. Deze uitspraken zijn puur discriminerende uitspraken die kunnen leiden tot onenigheid en rassenhaat.
JM