Presidentsverkiezingen in Paraguay: Taiwan of China?

Paraguay kiest op 30 april zijn nieuwe president.

Op de stemming staat een kandidaat van een regeringspartij die voorstander is van het verlengen van decennia oude diplomatieke banden met Taiwan en een rivaal van de oppositie die voorstander is van toenadering tot China om de landbouw afhankelijke economie van het door land omgeven land een boost te geven.

In het buurland Brazilië, Argentinië en Bolivia neemt de druk toe, vooral vanuit de machtige landbouwlobby, om de betrekkingen met China aan te gaan en de lucratieve markten van het Aziatische land open te stellen voor de sojabonen en het rundvlees van Paraguay, de belangrijkste exportproducten.

“We zijn een voedselproducerend land dat niet verkoopt aan ’s werelds grootste afnemer van voedsel”, zegt Pedro Galli, voorzitter van de Paraguay Agricultural Association (ARP), tegen Reuters.

Als Paraguay China zou erkennen, zou dat een klap zijn voor Taiwan, dat de economische macht van Peking moet afweren om zijn resterende 13 bondgenoten wereldwijd vast te houden, en een nieuw teken van de groeiende invloed van China in een regio die Washington al lang als zijn achtertuin beschouwt.

Galli wees op de erkenning van China door andere landen in de regio, waaronder de afgelopen jaren Panama, de Dominicaanse Republiek, El Salvador en Nicaragua.

Honduras was het laatste land dat in maart van kant wisselde.

error: Kopiëren mag niet!