Overleden arts Radha Ramjatan laat indrukwekkende legacy na

De afgelopen week onverwachts overleden arts Radha Ramjatan is gisteren, maandag 24 april, gecremeerd te Weg naar Zee. Voorafgaand werd bij een druk bezochte rouwzitting stilgestaan bij de indrukwekkende legacy die de overleden arts achterlaat. Onder de aanwezigen waren naast familieleden, ook minister Rishma Kuldipsingh, minister van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie en ad-interim minister van Volksgezondheid, Nishita Gajadin, directrice Regionale Gezondheids Dienst en oud-vicepresident Ram Sardjoe. Allen stonden in hun toespraken stil bij het gedane werk en de leegte die Ramjatan achterlaat. 

De arts was dochter van wijlen Pandit Soerdjpal Ramjatan, die ook een enorme staat van verdienstelijkheid heeft op sociaal-maatschappelijk en cultureel-religieus gebied. 

Krachten gegeven aan RGD

“Een trouwe, hardwerkende en deskundige arts heeft ons plotseling verlaten. Radha Ramjatan heeft jarenlang haar krachten gegeven aan de RGD in het westen van het land. Ze heeft echter haar stempel gedrukt binnen de totale gezondheidszorg in Suriname, maar ook in het buitenland. Ze bleef zich, ambitieus als ze was, steeds verder scholen. Het ministerie van Volksgezondheid kon altijd een beroep op haar doen, omdat ze meteen te vinden was om haar bijdrage te leveren aan verbetering en verhoging van de kwaliteit van de gezondheidszorg. Ook voor het actief bij- en herscholen van gezondheidswerkers was ze te vinden. Ramjatan was bij de meeste landelijke programma’s en campagnes die vanuit het ministerie van Volksgezondheid worden geïnitieerd betrokken. Hetzij als trekker of als lid van de commissie, zo sprak minister Kuldipsingh. 

Belangeloos inzetten

Met het heengaan van Radha Ramjatan verliest de gezondheidszorg een steunpilaar. Het ministerie van Volksgezondheid spreekt de hoop uit dat Radha haar idealen worden opgepakt of verder uitgebreid door andere vakgenoten. Zij was iemand die zich vele jaren belangeloos heeft ingezet. Zij is verbonden geweest als rayon chef van de RGD en hield haar polikliniek in Nieuw Nickerie. Wijlen Ramjatan heeft zich enorm verdienstelijk gemaakt tijdens de Covid-19 pandemie. 

Zij heeft tot haar overlijden in vele hoedanigheden gediend en was onder andere coördinator van het Covid-team in het westen. Daarna was zij ook coördinatrice van de aanpak van de ziekte van Weil-epidemie in Nickerie. Zij is ook voorzitter van de Commissie Non-Communicable Disease (NCD) Protocollen geweest. Ramjatan was ook onderzoekster, huisartsen begeleidster, en heeft vele wetenschappelijke papers uitgegeven. 

error: Kopiëren mag niet!