OEKRAÏNE
Een betere coördinatie zou de sancties tegen Rusland kunnen versterken
DOOR NINIAN CARTER

24 april 2023 – Sancties tegen Rusland zouden effectiever zijn als de VS en de EU hun inspanningen beter zouden coördineren, zegt een denktank van Harvard.

Het Westen sloeg Moskou terug met strafsancties nadat Rusland in februari 2022 Oekraïne was binnengevallen, in wat het verklaart als een “speciale militaire operatie”.

Veel van die sancties hebben echter niet zoveel impact op de Russische economie als sommige economen hadden verwacht. Of inderdaad, Rusland had verwacht.

Nu stelt een team van economen van Harvard manieren voor om betere sancties op te leggen – hun conclusie is dat te veel export naar Rusland wordt beperkt door de Europese Unie of de VS, maar zelden door beide.

Volgens een analyse van Ricardo Hausmann en twee Harvard-collega’s zou een betere coördinatie tussen de EU en de VS, met de nadruk op het aan banden leggen van de verkoop van basiscomponenten die in veel eindproducten terechtkomen, hun doeltreffendheid aanzienlijk verbeteren.

Zij zijn van mening dat de kosten van sancties in termen van hogere prijzen en lagere productie met 60% kunnen stijgen als hun aanbevelingen worden opgevolgd.

error: Kopiëren mag niet!