Hoe om te gaan met zware regenval

Regenval kan noodzakelijk zijn voor het evenwicht en de gezondheid van de aarde, maar als het zwaar wordt, kan het een aanzienlijke hoeveelheid schade veroorzaken. De gevolgen van zware regenval kunnen verregaand ernstig zijn, waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd te zijn over de verwachte weersomstandigheden. We hebben gesproken met meteoroloog Joyce over wat we kunnen verwachten bij zware regenval.

Joyce legt uit, dat de meest voorkomende gevolgen van zware regenval overstromingen, schade aan het milieu en structurele schade zijn.

Overstromingen kunnen leiden tot verzwakte infrastructuur, waardoor de kosten voor herstel erg hoog kunnen zijn.

Schade aan het milieu kan optreden als gevolg van het vermengen van afval en rioolwater met drinkwater, wat leidt tot vervuilde waterbronnen die geen veilig drinkwater meer kunnen leveren.

Daarnaast kan structurele schade optreden als gevolg van het wegspoelen of verzakken van wegen, bruggen, gebouwen en andere structuren.

Voorbereid

Als het gaat om de mogelijkheid om de schade te beperken, is Joyce  van mening dat het belangrijk is om voorbereid te zijn. Door het instellen van regelmatig onderhoud aan infrastructuur en het opstellen van een reddingsplan kan de schade beperkt worden.

Het is ook belangrijk om de verwachte hoeveelheid neerslag te kennen om schade te voorkomen.

Joyce raadt aan om de lokale meteorologische dienst te raadplegen om de weersvoorspellingen te controleren. Ze legt ook uit dat er een verhoogd risico is op verschillende ziektes bij zware regenval, doordat het vervuilde water riool- en afvalmateriaal kan vervoeren dat schadelijk is voor de menselijke gezondheid.

Het is daarom belangrijk om te weten wat de verwachte windsnelheden, temperaturen en luchtdrukveranderingen zijn om het risico te verminderen.

Klimaatverandering

Klimaatverandering kan zeker een rol spelen bij zware regenval. Door de opwarming van de aarde is er een toename van extreme weergebeurtenissen, waaronder hevige regenbuien.Het is daarom belangrijk om de klimaatverandering in overweging te nemen bij het bepalen van de verwachte weersomstandigheden en het nemen van maatregelen om schade te beperken.

Grote gevolgen van zware regenval kunnen optreden in gebieden waar de infrastructuur en ontwatering zwak zijn of waar het land zeer laag is gelegen. Overstromingen kunnen daar leiden tot het wegspoelen of verzakken van straten, wegen en structuren, waardoor de schade veel groter kan zijn. Daarnaast zijn gebieden met vervuilde waterbronnen en met lage economische middelen vatbaarder voor de gevolgen van zware regenval, aangezien ze minder goed voorbereid zijn op de gevolgen.

Landen met een overwegend tropisch klimaat, met name in Afrika, Zuid-Amerika en Azië, hebben meer last van de gevolgen van zware regenval. Dit komt door de frequentie en intensiteit van de neerslag in deze gebieden, wat kan leiden tot overstromingen, schade aan het milieu en structurele schade. Ook landen met een lage economische status hebben vaak meer last van de gevolgen van zware regenval, aangezien ze minder goed voorbereid zijn op de gevolgen.

Suriname

Suriname kampt al jaren met de gevolgen van zware regenbuien. Wegen en straten komen blank te staan, percelen en woningen en andere gebouwen lopen onder water. Paramaribo heeft een slechte onrwateringsstructuur en een oud rioolstelsel. Dat heeft tot gevolg dat tijdens bijna iedere fikse regenbui mensen binnen de kortste keren  geconfronteerd worden met extreme vormen van wateroverlast. Bewoners die getroffen worden door wateroverlast en schade leiden, zouden wellicht aanspraak moeten kunnen maken op een deels schadevergoeding, uitgekeerd door de overheid, immers, veel wateroverlast is een direct gevolg van een slecht – door de overheid – onderhouden ontwateringsstructuur en riolering.

error: Kopiëren mag niet!