CONFLICT
Soedan noodevacuatie
DOOR DUNCAN MIL

April 25, 2023 – De strijdende generaals van Sudan, Mohamed Hamdan Daglo, commandant van Rapid Support Forces, en legerleider Abdel Fattah al-Burhan, gaan akkoord met een staakt-het-vuren van 72 uur terwijl regeringen eraan werken om burgers en diplomatiek personeel het land uit te krijgen.

Het staakt-het-vuren begon om middernacht lokale tijd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken drong er bij de Soedanese strijdkrachten en Rapid Support Forces op aan “onmiddellijk en volledig het staakt-het-vuren te handhaven”.

“We zullen blijven samenwerken met de Soedanese partijen en onze partners om het gedeelde doel van een terugkeer naar de burgerregering in Soedan te bereiken”, voegde Blinken eraan toe, nadat meer dan een week van gevechten tussen het leger en rivaliserende paramilitaire groeperingen meer dan 420 mensen het leven kostte. , waaronder 264 burgers en meer dan 3.700 gewonden.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly zei dat hij dinsdag met de leiders van strijdende partijen in Soedan had gesproken om de evacuatie van ongeveer 4.000 Britse paspoorthouders uit het Noord-Afrikaanse land te vergemakkelijken. Gezinnen met kinderen, ouderen of mensen met medische aandoeningen hebben prioriteit.

Britse militaire vluchten zullen vertrekken vanaf een vliegveld buiten Khartoem, kondigde de regering aan.

Frankrijk heeft 538 mensen uit Soedan geëvacueerd, onder wie 209 Franse burgers, zei president Emmanuel Macron dinsdag, toen het staakt-het-vuren van kracht werd.

error: Kopiëren mag niet!