CONFLICT
Generaal “Hemeti” Dagalo
DOOR DUNCAN MIL

25 april 2023 – De machtsstrijd tussen Soedan’s de facto staatshoofd en legerleider, generaal Abdel Fattah al-Burhan, en zijn plaatsvervangend vijand generaal Mohamed Hamdan “Hemeti” Dagalo – leider van de paramilitaire Rapid Support Forces ( RSF) – heeft het leven geëist van 459 mensen, met nog eens 4.072 mensen gewond, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie.

Hemeti werd halverwege de jaren zeventig geboren in een Tsjadische Arabische clan, vluchtte als kind voor oorlog en vestigde zich in Darfur, in het westen van Soedan. Hij had geen formele opleiding genoten, maar werd later de leider van een van de grootste Janjaweed-milities, een verzameling paramilitaire groeperingen.

In 2003 zette president Omar al-Bashir de Janjaweed-milities en de Sudanese strijdkrachten (SAF) van generaal Burhan in voor een meedogenloze campagne van etnische zuivering waarbij volgens de Verenigde Naties minstens 200.000 mensen om het leven kwamen in Darfur.

De Janjaweed – bekend als “demonen te paard” – en de SAF worden beschuldigd van een breed scala aan mensenrechtenschendingen in Darfur, waaronder executies, marteling en verkrachting.

In 2013 werden de Janjaweed-milities de RSF onder leiding van Hemeti.

Burhan en Hemeti hebben president Bashir in 2019 afgezet en in oktober 2021 een militaire staatsgreep gepleegd. Burhan werd de feitelijke heerser.

Sinds 2021 controleert een raad van generaals onder leiding van Burhan en Hemeti Soedan.

error: Kopiëren mag niet!