Extreme neerslag bereikte piek van 131 mm
Afgelopen dagen was er sprake van excessieve neerslag. Radjkoemar Nanda, hoofd van Meteorologische Dienst Suriname (MDS), zegt tegenover de Communicatie Dienst Suriname (CDS), dat er vanaf 11 april een toename van neerslag is geconstateerd, welke zondagavond 23 april een piek heeft bereikt. Het radarsysteem op het vliegveld Zorg en Hoop legde een extreme neerslag van 131 mm vast, wat gelijk is aan 131 miljoen liter water per vierkante kilometer.
Het overgrote deel van Suriname heeft te kampen gehad met neerslag tussen de 40 en 112mm. Vanwege de hoge neerslag is het volgens Nanda ook niet vreemd dat veel gebieden onder water zijn gelopen. Naast Zorg en Hoop is er op Tijgerkreek West 112 mm neerslag gemeten, Uitkijk 68.7 mm, Groot Henar 62 mm, Botopasi 60 mm, Djoemoe 40 mm, Laduani 63 mm, Pusugrunu ongeveer 30 mm.
Op Apetina en Apoera bleef het droog.
De hevige regenval is volgens Nanda een combinatie van de normale neerslag, die de intertropische convergentiezone (ITCZ) met zich meebrengt, en een storing die het geheel verder opvoert. Hij stelt, dat er in mei meer neerslag te verwachten is als gevolg van tropische golfstoringen, die invloed kunnen hebben op het weer in Suriname. Volgens de deskundige wordt de neerslag echter gevolgd door een droge periode.
Wateroverlast en volksgezondheid
Door de aanhoudende regenval met daaraan gekoppeld wateroverlast in diverse gebieden, bestaat er een grote kans op toename van ziekten en plagen zoals maagdarminfecties, huidschimmelziektes, bovenste luchtweginfectie en verschillende plagen, zoalsmuskieten en ratten. In verband hiermee doet het ministerie van Volksgezondheid een beroep op burgers om zoveel als mogelijk te letten op hun gezondheid en alert te zijn en broedplaatsen van muskieten op te ruimen..
Het ministerie van Volksgezondheid tracht zich zo goed mogelijk voor te bereiden om drastische toename van ziekten te voorkomen door:
● Alle huisartsen en huisartsenspoedposten op te roepen om zowel fysiek als telefonisch hun beschikbaarheid en bereikbaarheid te waarborgen.
● Alle importeurs van medicijnen op te roepen om de beschikbaarheid van medicatie te garanderen
● Alle andere ministeries/partners op te roepen voor gezamenlijke aanpak van het probleem, namelijk afwatering te garanderen om zodoende te kunnen werken aan ongediertebestrijding en waste management.
Openbare Werken werkt hard aan terugdringen wateroverlast
Onderdirecteur Natte Civieltechnische Werken, Faizel Janmohamed, zegt dat er vanuit het ministerie van Openbare Werken (OW), hard wordt gewerkt om de wateroverlast te verhelpen.
Volgens Janmohamed wordt er dagelijks gewerkt aan bijvoorbeeld het opschonen van open rioleringen. Er is recent een aanvang gemaakt met het opschonen van de primaire lozingen, waaronder de Boomskreek en die bij het kruispunt van de Keizerstraat en de Van Idsingastraat.
“Het lijkt alsof OW niets doet, maar we zijn hard aan het werk”, zegt de onderdirecteur, “Nu is het belangrijk dat we ervoor zorgen dat de pompen blijven werken. De bedoeling is dan ook om alle pompen goed te laten functioneren zodat al het overtollige water wordt doorgesluisd naar de Suriname rivier.”
Janmohamed zegt verder, dat op dit moment een pomp buiten werking is in de omgeving van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De ondergelopen gebieden worden in kaart gebracht waarvan er een rapport gestuurd wordt naar de OW-minister.
Het ministerie van OW doet er alles aan om de samenleving te helpen. Mensen wiens woningen onder zijn gelopen kunnen hun klachten doorgeven via de website van het ministerie. Deze worden dan via de klachten unit gelijk doorgestuurd en zo snel als mogelijk opgepakt.