Valt de Surinaamse economie nog te redden?

Het schijnt maar niet te lukken om de Surinaamse economie op poten te krijgen, de feiten liggen als volgt op tafel: een vastgelopen IMF-programma, instituten die bewust worden stukgeslagen, grote binnenlandse en buitenlandse schulden, slechte rating van de ratingbureaus, grote groepen buitenlanders die het land binnenkomen, genoteerd staan als een drugs transito land, een zwak banking systeem. Dat is hoe Suriname ervoor staat momenteel.

Allemaal zaken die investeerders afschrikken om zaken te doen met Suriname, aldus econoom Debby, die een gesprek voerde met de redactie van Dagblad Suriname.

“Helaas hebben wij in Suriname te kampen met een leiderschapsprobleem. De overheid heeft verschillende maatregelen genomen om de economie te redden, zoals de invoering van de BTW, maar deze maatregelen hebben tot nog toe niet geleid tot significante verbeteringen.”

Op de vraag wat de regering moet doen om de economie te redden zegt de econoom, dat “investment” moet worden gestimuleerd. “Vooralsnog zijn de investeringen weggebleven vanwege mismanagement van foreign direct investment van het ministerie van Buitenlandse Zaken.  Er moeten meer investeringen gedaan worden in de infrastructuur, educatie en gezondheidszorg. Dit zal niet alleen helpen om de economie te versterken, maar het zal ook de levensomstandigheden van de mensen verbeteren. Er moeten ook verschillende hervormingen worden doorgevoerd, zoals het verhogen van de productiviteit, het verbeteren van de fiscaliteit en het vergroten van de export.”

Debby stelt ook, dat de overheid zich moet terugtrekken uit sectoren waar de private sector efficiënter kan worden geleid. “Het is ook belangrijk om de overheidsuitgaven te verminderen door corruptie en fraude te bestrijden.”Uiteraard is ook een belangrijk de factor vertrouwen van de samenleving, dat al enkele jaren sterk gedropt is”, aldus de econoom.

DA

error: Kopiëren mag niet!