Ruim 1.000 politiemissies in 2022 in Frans Guyana gericht tegen illegale Braziliaanse goudzoekers

De politie in Frans Guyana heeft in 2022 ruim 1.000 missies uitgevoerd gericht tegen vooral Braziliaanse illegale goudzoekers, garimpeiros. Ook werd dat jaar 59 kilo kwik in beslag genomen. Dat meldt de Franse nieuwswebsite Journal O Sul naar aanleiding van de arrestatie op 18 april van twee Brazilianen die verdacht worden van betrokkenheid bij de moord op de 35-jarige elite politieagent Arnaud Blanc tijdens een operatie ter bestrijding van illegale mijnbouw in het Amazonegebied op 25 maart.

De twee gearresteerde verdachten behoren tot een groep criminelen die gespecialiseerd is in het beroven van goudzoekers. De arrestaties vonden plaats bij de Dorlin clandestiene mijn, vlakbij de grens met Suriname en niet ver van de plek waar de moord plaatsvond.

Politieagent Arnaud Blanc, 35, werd gedood tijdens een operatie tegen illegale mijnbouw in het Amazone-park van Guyana. Hij en negen andere agenten namen deel aan een zwaar vuurgevecht in het Maripasula-gebied en Blanc werd geraakt. Eerder werd al, op 8 april, een 20-jarige Braziliaan gearresteerd, verdacht van het doodschieten van Arnaud Blanc, door leden van de National Gendarmerie Intervention Group (GIGN).

‘Bando do Romário’

Een van de verdachten werd geïdentificeerd als Romário en is 30 jaar oud. Hij zou de leider zijn van een gewapende groepering die in de regio bekend staat als “Bando do Romário”. De tweede, een 49-jarige man, staat bekend onder de bijnaam Brother Bomba, en zou zijn aangewezen door Braziliaanse goudzoekers die illegaal in de regio werken. De twee zouden deel uitmaken van een groep overvallers die gespecialiseerd is in het aanvallen van de clandestiene goudzoekers die in dit gebied werken.

“Deze gewapende groepen lijken de garimpeiros vaak af te persen of hun diensten te verkopen aan betwiste groepen garimpeiros”, legt de Franse onderzoeker François-Michel Le Tourneau van het Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek (CNRS) in Frankrijk uit, die illegale goudwinning in de regio bestudeert. gebied.

Volgens Le Tourneau is er de laatste tijd een duidelijke toename van deze gewapende groepen in Frans-Guyana.

Zo’n 8.600 garimpeiros

De aanwezigheid van Braziliaanse goudzoekers is constant. Een rapport over de strijd tegen illegale mijnbouw in Frans-Guyana wijst op het bestaan ​​van ongeveer 8.600 goudzoekers.

Het rapport, uitgevoerd door een onderzoekscommissie van de Nationale Assemblee van Frankrijk, schat dat meer dan 90% van de goudzoekers op Frans Guyanees grondgebied Brazilianen zijn, een groot aantal van hen mannen, vooral afkomstig uit Maranhão.

Garimpeiros werken voornamelijk clandestien in het Amazone-regenwoud, vooral in het Amazone-park van Guyana. Volgens het Mining Activity Observatory zouden er minstens zogenoemde 500 actieve clandestiene extractiepunten in het gebied zijn.

Ondanks voortdurende repressie door de Franse politie tegen illegale activiteiten, wordt de strijd tegen clandestiene mijnbouw in de regio gehinderd door de geografische ligging, waarin het regenwoud de grens met Suriname en Brazilië verdeeld.

Franse politie-operaties zijn constant op Guyanese bodem. Alleen al vorig jaar werden meer dan duizend politiemissies uitgevoerd. Repressie is echter niet erg efficiënt om een ​​einde te maken aan illegale mijnbouw.

Grenzen zijn lek

De moeilijkheid zit onder meer in de porositeit van de grenzen. 

Tijdens de regering van Jair Bolsonaro, legt de Franse onderzoeker uit, leidden het gebrek aan toezicht in Brazilië en de stimulans van de regering om goud te winnen, ertoe dat veel goudzoekers voor Braziliaans grondgebied kozen.

“Garimpeiros uit Guyana besloren terug te keren naar Brazilië en velen gingen naar gebieden als Roraima, in het gebied van de inheemse Yanomami. Nu Brazilië een beleid hervat om goudwinning te bestrijden, zou de tegenovergestelde beweging kunnen gebeuren, en dat is al te zien, waarbij goudzoekers terugkeren naar Frans-Guyana om te werken”, benadrukt de CNRS-specialist.

Suriname

De redactie van Dagblad Suriname heeft het Korps Politie Suriname benaderd met de vragen hoeveel acties de politie in 2022 heeft uitgevoerd tegen illegale goudzoekers en hoeveel kwik er dat jaar in beslag is genomen bij goudzoekers. Een reactie van de politie is vooralsnog niet ontvangen….

PK/Journal O Sul

error: Kopiëren mag niet!