Suriname, een nachtwakersstaat in wording
ANALYSE. Staat u mij toe een woord vooraf.
November 25 -1975 – 16 juli-2020 Suriname als opkomende verzorgingsstaat. Dit proces is vanaf augustus 2010 in een stroomversnelling geraakt. Laten wij met ons allen eerlijk zijn:
Dat proces, noem het ontwikkeling, heeft gezorgd voor diepgaande sociale en culturele veranderingen in ons geliefd land.
Denkend in termen van de toenmalige overheid is solidariteit meer dan een verbondenheid: het ademt de geest van objectiviteit uit.
Solidariteit binnen het handelen van de toenmalige overheid was niet specifiek voor een bepaalde groep, neen het was voor de totale Surinaamse samenleving het was voor alle mensen.
Sociale zekerheid is een van de belangrijkste verworvenheden van de toen in ontwikkeling zijnde Surinaamse samenleving. De toen aan de macht zijnde regering zag het als een verplichting om mensen die beneden een bepaald levensniveau dreigden te komen, hen te ondersteunen. Daarnaast leverde de toen aan de macht zijnde regering een aantal diensten aan een ieder die zulks nodig had enkel en alleen om de mensen weerbaar te maken om het leven met een positief gemoed tegemoet te treden.
Beste (VHP’er heer Jogi DNA-lid) lezer, u weet het of niet: Een verzorgingsstaat is een sociaal systeem waarin de staat primair verantwoordelijkheid draagt voor het welzijn en welvaart van zijn burgers, zoals in kwesties van gezondheidszorg, onderwijs, werkgelegenheid en sociale zekerheid.
Verzorgingsstaten hebben enkele specifieke kenmerken, die staats type onderscheidt zich van andere soorten samenlevingen (Indiase kastenstelsel) drie pijlers vormen het fundament van een verzorgingsstaat: sociale zekerheid via uitkeringen, financiële regelingen voor bijvoorbeeld zieken en ouderen, goede gezondheidszorg en goed onderwijs. Einde woord vooraf.
Onderontwikkelde maatschappij-oriëntatie
Het is opgevallen dat de VHP met haar coalitiegenoten ABOP/PL (NPS) na de verkiezingen van 25 mei 2020 het sterkst in de DNA en/of regering is vertegenwoordigd. Maar hun representanten schijnen na bijna drie (3) jaar nu nog geen enkel vruchtbaar programma te hebben en begrijpen waarschijnlijk niet wat zich in de wereld en in eigen land voltrekt.
Moeten wij geloven, dat de VHP, met haar coalitiegenoten ABOP/PL (NPS) niet te herkennen zijn door een streven naar duidelijke politieke en maatschappelijke doelstellingen, behoudens dan de verovering van de staatsmacht?
Suriname nachtwakersstaat in wording
Als gelet wordt op de uit 1850 stammende sociaal-economische ontwikkeling beleidsstrategie van de huidige (VHP+) Surinaamse regering, zien wij helaas een overheid die zich zo weinig mogelijk met burgers van de staat bemoeit.
Een idee van een nachtwakersstaat afkomstig uit het liberalisme. (Periode 1850 ). De overheid dient een Laisser Faire (laat maar gaan – anno mi) beleid te voeren.
Deze beleidsstrategie is niet erop gericht de Surinaamse bevolking de elementaire menselijke bestaansgaranties te bieden, meneer de president cq uw batterij aan deskundigen.
Zie de onacceptabele hoge inflatie, verwaarlozing van de infrastructuur ,verwaarlozing van de gezondheidszorg, geen of onvoldoende aandacht voor ons onderwijs, afnemende koopkracht, toenemende werkloosheid, onbetaalbare hoge prijzen in de winkels, de groter wordende maatschappelijke onzekerheid en het steeds chaotischer wordende sociaal financieel economisch leven van alledag.
Tabelletje
16 juli 2020 Loon SRD 7.000 – US$ 875. 21 april 2023 Loon SRD 7.000 – US$ 175
Een terugval van ruim US-700.
De Surinaamse samenleving (volk) is door regering Santokhi van de wal in de sloot geduwd.
De huidige Surinaamse president Santokhi gaf op 28 december 2020 in DNA aan, dat zijn regering (let wel niet regering Santokhi/Brunswijk) in de eerste maanden van 2021 een doorbraak op financieel-economisch gebied verwacht.
Thans drie (3) jaren verder, blijkt dat de verwerkelijking van de gedane prognoses en perspectieven nog lang niet in zicht is.
Integendeel zien wij als resultaat een toename van de maatschappelijke onzekerheid, dat er enorme veel onnodige schade wordt geleden (Brokopondo, waardedaling van onze munt de SRD, mensen moeten te veel offers brengen en gaan dood), stop met de afbraak van de menselijkheid.
De vraag is nu wel of president Santokhi zijn eigen prognoses en perspectieven gelooft, leeft onze president in een wereld van de veronderstellingen en hoe serieus zijn gedane prognoses en perspectieven die niet gerealiseerd worden?
De vraag beantwoorden wij niet te haastig ontkennend: Het is eenvoudig het eerst als voluntarisme, collectivisme te karakteriseren en dan afwijzen, eventueel haar als zwendel ter begoocheling van de massa voorstellen.
Irrationeel gedrag
Binnen de grootste regeringspartij de VHP heerst er een zekere mate van nervositeit en irritatie, waardoor zij (prominenten) op eenvoudige wijze hun bezinning verliezen. Volgt u maar de gedragingen en handelingen in de Nationale Assemblee van ons land en daarbuiten.
Het is bekend dat zij die in angst verkeren of in paniek handelen, maar al te snel allerlei nogal irrationele dingen en uitspraken doen. De VHP heeft zelfs binnen haar eigen kring veel van haar kredietwaardigheid verloren.
Met alle respect voor de woordvoerders, de politieke analisten, de persdiensten en de fracties van de regeringscoalities politieke partijen (VHP – ABOP/PL), constateren wij dat zij niet in staat zijn hun eigen geconstrueerde alternatieve successen aan de Surinaamse samenleving waarneembaar te maken.
En het concrete politieke probleem van de VHP is, dat haar electorale fortuin onzeker is. Even zo wordt haar positie in het politieke machtscentrum met de dag onzekerder.
Erger nog is, dat de huidige regeringspartijen zeer zwak zijn in het leggen van de juiste politieke en maatschappelijke puzzels, een zeer ernstige beperking dus. Of is het een demonstratie van onkunde en/of onvermogen?
Senioren burger.
E. Castelen