De Centrale Bank van Suriname, CBvS, overweegt een hernieuwde uitgifte van goud-geindexeerde goud-geïndexeerd certificaten. De overweging om dit te doen is de gebrekkige doorwerking van de rentetransmissie na de termijndeposito veilingen (TD-veilingen), en de voortdurende speculatieve aanvallen op de SRD. De goud-geïndexeerde certificaten moeten als effectief alternatief dienen voor het aanhouden van vreemde valuta. Dit staat in de nota die Financiën-minister Stanley Raghoebarsing onlangs aan het parlement heeft doen toekomen. In de nota worden de achtergronden en oorzaken van de huidige koersontwikkelingen toegelicht.
In 1995 gaf de CBvS een dergelijk financieel instrument uit met bevredigende resultaten. In 2019 werd een nieuw goud-geïndexeerd certificaat uitgegeven, echter door de ongunstige ontwikkeling van de internationale goudprijs en een destijds overgewaardeerde vaste wisselkoers verliep deze niet succesvol.
Een belangrijke kenmerk van de goud-geïndexeerde Centrale Bank Certificaten is dat de waarde van dit financieel instrument gekoppeld is aan de internationale goudprijs in USD. Op de vervaldatum of wanneer de CbvS dit instrument terugkoopt, wordt de waarde van het goud-geïndexeerde certificaat omgezet in SRD’s tegen de dan geldende internationale goudprijs en de wisselkoers van de Bank.
Prijsmechanisme
In de nota legt minister Raghoebarsing uit, dat de belangrijkste uitdaging in het IMF-programma het prijsmechanisme is van het goud-geïndexeerde certificaat. Een veiling (zoals bij de TD-veiling, red.DBS) zou naar oordeel van de CBvS niet erg geschikt zijn, omdat vanwege de geïndexeerde waarde dezelfde rente op SRD-effecten niet van toepassing kan zijn.
Het risico van een veiling van goud-geïndexeerde certificaten ism dat de deelnemers renteniveaus kunnen aanbieden die vergelijkbaar zijn met veilingen van SRD-effecten.
In feite is de rente op het goud-geïndexeerde certificaten vergelijkbaar met de rente op beleggingen in vreemde valuta, die beduidend lager moeten zijn dan de rente op SRD. Een optie om dit probleem aan te pakken is om de rentevoet van het goud-geïndexeerde certificaat af te leiden op basis van bijvoorbeeld de rentetarieven op de Amerikaanse T-bills. Dit beleggingsinstrument wordt door de CBvS verder onderzocht, zo staat in de nota van de Financiën-minister.
T-bills is de aanduiding voor de Amerikaanse overheidsobligaties, uitgegeven door het Amerikaans ministerie van Financien (The Treasury) met een looptijd van maximaal 1 jaar.
Overtollig geld afromen
De uitgifte van goud-geïndexeerde Centrale Bank Certificaten, dat nu wordt overwogen, zou evenals de huidige TD-veilingen en de Centrale Bank Certificaten in hoofdzaak tot doel hebben om de grote hoeveelheden overtollig geld (SRD’s) in omloop af te romen. Daarmee wordt beoogd de basishoeveelheid geld in omloop te beheersen, en daarmee de wisselkoers.
De kritiek op de huidige TD-veilingen is dat de rente ervan niet doorwerkt naar de rente van de algemene banken naar hun cliënten toe. Ook hebben de banken tot eind vorig jaar enorm hoge rentepercentages gevraagd, waardoor ze flink aan de TD-veilingen hebben verdiend tot ongenoegen van de samenleving.
De huidige TD-veilingen hebben korte looptijden (1 week, 1 maand en 3 maanden). Tijdens de recente debatten in het parlement over de koersontwikkelingen zei minister Raghoebarsing, dat naar andere beleggingsinstrumenten wordt uitgekeken die effectiever en goedkoper zijn.
De wekelijkse TD-veilingen hebben sinds de introductie in juli 2021 tot nu toe ruim SRD 2,8 miljard gekost.
SS